Musk, acuzat la nivel înalt că dă „țepe” cu mașinile: victimele, „amărâții” de rând care merg la el ca la pomul lăudat
Imagina miliardarului Elon Musk are de suferit în această perioada, în urma unor acuzații primite de la mai mulți clienți, ce s-au plâns uneia dintre cele mai prestigioase instituții din industria auto din California.
Magnatul este comparat, indirect, cu un „țepar” clasic, ce înșală vigilența celor din jur și câștigă anumite beneficii, în mod ilegal.
Pentru a înțelege despre ce este vorba, aducem în discuție faptul că giganta companie fondată de Musk, Tesla, se bucură de un succes răsunător pe piață, mai ales datorită faptului că unele modele promit că vin la pachet cu un pilot automat ce îndeplinește funcțiile unui șofer adevărat.
De aici până la accidente provocate de oameni ce se lăsau 100% pe „mâna” așa-zisului pilot automat, a mai fost doar un pas. Polițiștii din SUA sau California au oprit de multe ori în trafic oameni aflați pe bancheta din spate, ce erau conduși acasă sau în alte destinații, în stare de ebrietate, de inteligența artificială a mașinii și atât! În alte situații, mult mai dramatice, s-a demonstrat clar faptul că nu e nici pe departe atât de sigur acest sistem, având loc accidente mai mult sau mai puțin grave.
Ei bine, acesta este și subiectul tratat de Oficiul Audierilor Administrative de stat, Departamentul Autovehiculelor (DMV) din California. Autoritățile spun că Tesla ar fi înșelat clienții, prin anumite spoturi publicitare în care sistemul de autopilotare era prezentat ca fiind mult mai eficient și sigur, decât era, de fapt, în realitate. Practic, un fel de țeapă clasică!
Minciuni și declarații înșelătoare. Miliardarul a dat-o în bară?
Tesla ”a făcut sau a diseminat declaraţii care sunt neadevărate sau înşelătoare şi nu se bazează pe fapte”, transmit autoritățile, care citează mai multe plângeri pe care le-a primit în ultima vreme.
Mai precis, se pare că plângerile vizează funcțiile Autopilot şi Full Self-Driving ale mașinilor Tesla. Deși sunt reprezentate ca adevărate revoluții tehnologice pe șosele sau se induce, prin anumite metode, ideea că nu mai ai nevoie de asistență umană, adevărul pare să fie cu totul altul, cel puțin asta sugerează cei ce s-au plâns autorităților publice.
Rămâne de văzut dacă vor apărea dovezi concrete, expertize tehnice sau alte tipuri de înscrisuri care să ateste, negru pe alb, faptul că avem în față un caz tipic de inducere în eroare. Până atunci, fiți prudenți nu nu renunțați la vigilența umană. Probabil că tehnologia încă nu a atins nivelul la care să ne putem baza exclusiv pe ea. Și poate că nu ar trebui să o facem niciodată 100%, fiindcă erori pot exista oricând, oriunde.