Muncitorii în Construcții, munciți și cu banii luați: fără facilități, Germania scrie pe ei. Patronii sunt disperați
După cum știm deja, liderii coaliției de guvernare au decis modificarea Codului fiscal și diminuarea unor facilități fiscale pentru sectorul agriculturii și cel al construcțiilor. Noile măsuri au generat revoltă în rândul patronilor, care avertizează asupra faptului că muncitorii vor fi nevoiți să plece peste hotare, deoarece aici vor munci la fel, dar vor ieși în pierdere din punct de vedere financiar.
Precizăm faptul că revolta patronilor a pornit de la decizia Guvernului de a scădea de la 30.000 lei la 10.000 lei pentru facilități fiscale și limitarea beneficiilor salariale impozitate favorabil la 33% (a veniturilor anuale). Măsura e valabila atât pentru muncitorii din Agricultură, cât și pentru cei din Construcții.
Germania, pregătește-te, românii vor veni peste tine
Patronii firmelor de construcție din România susțin că deja se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, iar noile măsuri nu vor face altceva decât să adâncească această problemă.
Mulți români vor lua calea străinătății, cu precădere alegând, probabil, Germania, una dintre cele mai atractive destinații europene pentru muncitorii din Construcții.
„S-a ajuns acum la concluzia: coborâm pragul acesta de facilităţi fiscale de la salariu de 30.000 lei la 10.000 lei. Ce am făcut cu asta? Pur şi simplu am acţionat asupra salariilor inginerilor, a specialiştilor, a şefilor de echipă, adică a persoanelor care sunt extraordinar de importante într-un proces economic. Ce facem? Îi trimitem peste hotare şi îi stimulăm să plece tot timpul pe cei mai buni? Asta este ceea ce cred că se va întâmpla într-un viitor foarte apropiat dacă mediul politic nu va înţelege că trebuie să stea la masă de vorbă cu mediul economic”, a declarat Adriana Iftime, director general al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
Noul Cod fiscal a suferit și alte modificări, fiind decisă, de exemplu, inclusiv scăderea plafonului de impozitare pentru PFA-uri (persoane fizice autorizate), de la 100.000 de euro la 25.000 euro/anual.
O altă măsură importantă vizează investitorii. A crescut de la 5% la 8% impozitul pe dividende.