27 iun. 2022 | 12:55

Mumia unui pui de mamut lânos, descoperită din întâmplare: cât de veche este

ACTUALITATE
Mumia unui pui de mamut lânos, descoperită din întâmplare: cât de veche este

Un miner a făcut o descoperire unică: se pare că omul a găsit un pui de mamut lânos mumificat pe teritoriul Trʼondëk Hwëchʼin, din Yukon, Canada.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului local, puiul de mamut a fost numit Nun cho ga de către bătrânii tribului Tr’ondëk Hwëch’in, ceea ce se traduce prin „pui de animal mare”, în limba Hän. Nun cho ga este cel mai bine prezervat mamut mumificat, descoperit în America de Nord.

Se pare că Nun cho ga a murit și a fost înghețat, în timpul erei glaciare, având o vechime de peste 30.000 de ani, se arată în comunicatul de presă. Mamutul înghețat a fost recuperat de geologi după ce un tânăr miner din Klondike a găsit rămășițele în timp ce muncea. Dr. Grant Zazula, paleontologul guvernului Yukon, a declarat că minerul a făcut „cea mai importantă descoperire paleontologică din America de Nord.

Puiul de mamut se afla, probabil, împreună cu mama lui în momentul morții, aventurându-se prea departe și rămânând captiv în noroi, au mai spus experții.

Puiul de mamut lânos, una dintre cele mai importante descoperiri paleontologice

Profesorul Dan Shugar, de la Universitatea din Calgary, parte din echipa care a excavat mamutul lânos, a spus că această descoperire a fost „cel mai important act științific al perioadei”.

El a mai spus că puiul de mamut se află într-o stare extraordinară, adăugând că ghearele, pielea, blana, trunchiul, dar și intestinele sunt intacte, inclusiv ultimul bol alimentar.

Potrivit comunicatului de presă, Yukon este o zonă renumită pentru descoperirea de fosile din epoca glaciară, dar rareori sunt găsite unele atât de bine conservate.

„Ca paleontolog specializat pe epoca glaciară, consider că acesta este un vis devenit realitate”, a adăugat unul dintre cercetători.

Mamutul lânos a cutreierat planeta până acum aproximativ 4.000 de ani. Oamenii timpurii l-au vânat pentru hrană, folosind, de asemenea, colții și blana acestuia.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele