17 oct. 2022 | 08:55

„Monstrul” din adâncuri: cât cântărește acest pește, pe unde „își face veacul”

ACTUALITATE
„Monstrul” din adâncuri: cât cântărește acest pește, pe unde „își face veacul”

Acest pește își începe viața având dimensiuni infime și ajunge să cântărească enorm. Practic, este cel mai greu pește osos din lume, ajungând la 2.744 de kilograme.

Peștii-soare de ocean sunt cunoscuți a fi cei mai grei pești osoși și se pot ajunge până la peste 3 metri în lungime. Există trei specii: peștele-soare de ocean (Mola Mola), peștele-soare uriaș (Mola Alexandrini) și peștele-soare de ocean (Mola Tecta). Ei își petrec viața plimbându-se în adâncurile oceanului, dar și la suprafața, uneori.

Cel mai mare pește osos, descoperit eșuat pe o plajă din Portugalia

În decembrie 2021, un pește-soare uriaș mort a fost găsit plutind lângă insula Faial, lângă portul Horta, în arhipelagul Azore, Portugalia. A fost cântărit și s-a constatat că avea 2.744 de kilograme și o lungime a corpului de 3,59 metri, ceea ce îl face cel mai greu pește osos găsit vreodată de om.

holy-mola-peste-urias

Specimen găsit eșuat pe plajă, în 2021

„Mola Alexandrini a fost raportat a fi cel mai greu exemplar existent raportat până în prezent”, au scris oamenii de știință care au făcut această uimitoare descoperire. „Depășește cu aproape jumătate de tonă (444 kg) cel mai mare exemplar cunoscut anterior (2300 kg), prins în Kamogawa, Japonia, în 1996. Peștii-soare giganți Mola Alexandrini pot ajunge astfel la mai mult de de două ori greutatea maximă a congenericului lor, peștele-soare oceanic Mola Mola (recordul de 1320 kg)”.

În ceea ce privește ce mănâncă gigantul din ocean, cercetătorii care analizează acest mister nu sunt încă siguri. O adâncitură pe cap care prezintă semne de vopsea indică că animalul ar fi fost lovit de o barcă, la un moment dat, dar nu este clar dacă acest lucru s-a întâmplat înainte să moară sau după aceea.

Echipa speră să continue să studieze acest specimen pentru a vedea ce noi perspective ar putea ieși la iveală despre această specie rară, evazivă și, evident, ​​record mondial la capitolul greutate.

În viitor, s-ar putea să fim martorii unor noi recorduri, însă de data aceasta poate avem norocul ca peștele să fie încă în viață și, eventual, studiat în mediul său natural, fără a i se disturba existența în vreun fel.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele