28 iun. 2022 | 17:53

Moment bizar la G7. Macron l-a întrerupt pe Biden ca să îi vorbească despre petrol, în fața jurnaliștilor

ULTIMA ORĂ
Moment bizar la G7. Macron l-a întrerupt pe Biden ca să îi vorbească despre petrol, în fața jurnaliștilor

Camerele de luat vederi au surprins momentul în care președintele francez Emmanuel Macron l-a întrerupt luni pe președintele Joe Biden pentru a-și exprima îndoiala că Arabia Saudită și-ar putea crește capacitatea de producție de petrol. Incidentul a avut loc în timp ce liderii celor mai bogate națiuni din lume s-au reunit pentru summitul G7 în Alpii germani, unde războiul actual al Rusiei în Ucraina a fost pe primul loc pe ordinea de zi.

Scene ciudate la G7

„Joe! Domnule președinte, îmi cer scuze că vă întrerup”, începe șeful statului. În continuare, acesta menționează o conversație telefonică cu Mohamed Ben Zayed:

„Am decis să îl sun pe președintele Emiratelor Arabe Unite. L-am rugat să își mărească producția. Mi-a spus două lucruri. În primul rând, „sunt la maxim” – cel puțin așa a spus el – și în al doilea rând, a spus că saudiții pot să își mărească puțin, cu 150 (mii de barili, n.r.) sau puțin mai mult, dar nu în cantități mari și nu în următoarele șase luni”.

Macron părea să-i spună lui Biden că șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, liderul Emiratelor Arabe Unite (EAU), i-a spus că atât Emiratele Arabe Unite, cât și Arabia Saudită nu pot crește substanțial producția de petrol.

 „În cele din urmă, în ceea ce privește ceea ce vom face în legătură cu petrolul rusesc, mi-a spus că trebuie să ne asigurăm că India…”

În acest moment, consilierul lui Biden i-a făcut semn lui Macron că jurnaliștii sunt cu ochii pe ei și tot ceea ce spune este filmat.

Răspunsul ministrului Energiei din Emirate

Ministrul Energiei din Emirate a scris pe Twitter:

„Având în vedere informațiile recente, aș dori să clarific faptul că Emiratele au atins aproape capacitatea maximă de producție”.

Aceste țări fuseseră considerate singurele două din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitate de rezervă pentru a crește livrările globale care ar putea duce la scăderea prețurilor.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazrouei, a declarat că producția de petrol a Emiratelor Arabe Unite este aproape de capacitatea maximă, pe baza bazei actuale de producție OPEC+, care este de 3,168 milioane de barili pe zi.

„Având în vedere rapoartele recente din mass-media, aș dori să clarific faptul că EAU produce aproape de capacitatea noastră maximă de producție, pe baza bazei sale actuale de producție OPEC la care EAU se angajează până la sfârșitul acordului”, a declarat Al Mazrouei luni pentru agenția de presă de stat WAM.

Casa Albă a fost contactată pentru comentarii. Oficialii francezi și saudiți au fost, de asemenea, contactați pentru comentarii.

Costul petrolului a început să crească din cauza penuriei de aprovizionare și a recuperării cererii în urma pandemiei COVID-19.

Invazia Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie a determinat creșterea prețului petrolului, iar prețul benzinei a crescut în tandem și a atins un nivel record în SUA în luna iunie.

Alianța națiunilor producătoare de petrol a crescut producția, dar nu suficient de repede pentru a reduce prețurile.