Prețurile petrolului rămân volatile: ce se întâmplă cu piața

Prețurile petrolului rămân volatile: ce se întâmplă cu piața

Prețurile petrolului au crescut marți din cauza cererii mari de combustibil din vară, în timp ce livrările rămân strânse din cauza sancțiunilor aplicate petrolului rusesc după invazia sa în Ucraina.

Țițeiul Brent a crescut cu 1,61 USD, sau 1,4%, la 115,74 USD pe baril.

Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) pentru iulie, care urmează să expire a crescut cu 2,29 dolari, sau 2,1%, la 111,85 dolari. Contractul WTI mai activ pentru august a crescut cu 2,48 dolari, la 110,47 dolari pe baril.

„Ne așteptăm ca cererea de petrol să se îmbunătățească în continuare, beneficiind de redeschiderea Chinei, de călătoriile de vară în emisfera nordică și de vremea care se încălzește în Orientul Mijlociu. Având în vedere că creșterea ofertei întârzie creșterea cererii în următoarele luni, continuăm să ne așteptăm la prețuri mai mari ale petrolului”, a spus analistul UBS Giovanni Staunovo.

Prețurile au fost susținute de anxietatea de aprovizionare după sancțiunile asupra transporturilor de petrol din Rusia, al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume, și de întrebări cu privire la modul în care ar putea scădea producția rusă din cauza sancțiunilor asupra echipamentelor necesare producției.

Prețurile fluctuează

„Este puțin probabil ca îngrijorările legate de aprovizionare să se diminueze dacă nu există o soluție pentru războiul Rusia-Ucraina sau dacă nu vedem o creștere bruscă a aprovizionării fie din SUA, fie din OPEC”, a declarat Madhavi Mehta, analist de cercetare a mărfurilor la Kotak Securities.

Perspectivele de negociere cu succes a unui acord nuclear cu Iranul și ridicarea sancțiunilor americane asupra sectorului energetic iranian sunt în scădere.

Iranul își intensifică și mai mult îmbogățirea cu uraniu, pregătindu-se să folosească centrifuge avansate la site-ul său subteran Fordow, a arătat un raport de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite.

„Măsurile Iranului, dacă sunt corecte, înseamnă probabil că nu vom vedea în curând o revenire a țițeiului iranian pe piețele mondiale mai mari”, a declarat analistul OANDA Jeffrey Halley.

Datele săptămânale privind inventarul de petrol din SUA vor fi amânate cu o zi săptămâna aceasta din cauza unei sărbători legale în SUA, datele industriei Institutului American de Petrol pentru săptămâna care se încheie pe 17 iunie vor fi amânate miercuri, iar datele US Energy Information Administration programate pentru joi.

Citește și: