Mobilizare UE pentru amenințare nucleară, chimică, biologică și radiologică. Decizie de ultimă oră

Mobilizare UE pentru amenințare nucleară, chimică, biologică și radiologică. Decizie de ultimă oră

Ca urmare a unei cereri din partea guvernului Ucrainei pentru echipamente medicale, echipamente de protecție și echipamente specializate pentru riscurile pentru sănătatea publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), Comisia Europeană a mobilizat noile sale rezerve de urgență rescEU.

UE se pregătește de o amenințare chimică, biologică și nucleară

Echipamentul furnizat de UE include 300 000 de costume de protecție specializate, 5 600 de litri de decontaminanți și 850 de echipamente pentru operațiunile de decontaminare.

Întrucât spitalele din Ucraina au nevoie urgentă de echipamente medicale, UE donează, de asemenea, monitoare pentru pacienți, pompe de perfuzie și ventilatoare, împreună cu echipamente de protecție pentru personalul medical, precum măști și halate.

Cu o valoare financiară totală de 11,3 milioane de euro, această asistență va fi livrată Ucrainei din stocurile de urgență ale UE găzduite de România, Ungaria, Suedia, Germania, Grecia și Danemarca.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat:

„Războiul nejustificat al Rusiei și atacurile constante asupra unităților sanitare au supus sistemele de sănătate din Ucraina la o presiune severă. În ultimele 4 luni, am lucrat non-stop pentru a asigura o reacție rapidă a UE la solicitările Ucrainei de echipamente specifice și de bunuri umanitare.

Deja 30 de țări au donat bunuri Ucrainei prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, dar, având în vedere nevoile medicale imense cauzate de războiul în curs, am mobilizat rezervele strategice rescEU.

Echipamente medicale și echipamente adaptate la urgențe chimice, biologice sau nucleare sunt pe drum spre Ucraina.

Spitalele și lucrătorii medicali din Ucraina lucrează sub focul focului și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a le oferi instrumentele necesare pentru a salva vieți.”

Autoritățile din Europa se așteaptă la ce e mai rău în Ucraina

Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE este în contact permanent cu autoritățile ucrainene pentru a oferi asistență suplimentară în funcție de nevoile specifice indicate de Ucraina.

În urma activării mecanismului de protecție civilă al UE, rescEU oferă un nivel suplimentar de protecție și asigură un răspuns mai rapid și mai cuprinzător la dezastre.

Rezerva rescEU este finanțată în proporție de 100 % de UE, iar Comisia Europeană menține, în strânsă cooperare cu țara care găzduiește rezerva, controlul asupra funcționării acesteia.

În caz de urgență, rezerva rescEU oferă asistență tuturor statelor membre ale UE, statelor participante la mecanism și poate fi desfășurată, de asemenea, în țările vecine UE.