04 aug. 2022 | 13:22

Misterul capetelor micșorate, amănunte tulburătoare despre obiceiul bizar: ce semnificație are, unde se practica

ACTUALITATE
Misterul capetelor micșorate, amănunte tulburătoare despre obiceiul bizar: ce semnificație are, unde se practica

Poate ai auzit, până acum, despre capetele micșorate, o practică ciudată care nu pare să aibă mult sens pentru omul modern, cel din țările civilizate. Cu toate astea, ea există, posibil, chiar și astăzi.

Capetele micșorate, cunoscute și sub numele de tsantsas, este un ritual tradițional înrădăcinat în superstiție și mister.

capete-micsorate-obicei-bizar-semnificatie

Capete micșorate, mumificate – imagine reprezentativă

Ce sunt capetele micșorate și de ce există acest ritual sinistru

Tsantsas sunt capete umane tăiate care erau (sau încă mai sunt( folosite de culturile tribale în nenumărate moduri.

Uneori, erau folosite ca trofeu. În alte cazuri, triburile le puteau folosi pentru a speria un inamic, folosindu-le pe post de amenințare. Aveau scopuri religioase sau chiar comerciale.

Deși vânătoarea de capete era o practică obișnuită în rândul multor triburi antice, actul de micșorare a acestora a existat mai mult în regiune amazoniană de nord-vest a Americii de Sud.

În cazul în care te întrebi, vorbim despre capete umane reale.

Cunoscute sub numele de Jivaroan, aceste triburi din regiunea Amazonului se răsfrâng în regiuni ca Shuar, Achuar, Huambisa și Aguaruna din Ecuadorul și Peru modern.

Pleoapele erau cusute și buzele înțepate cu bețișoare. Apoi, într-o oală mare cu apă clocotită, capetele erau fierte, micșorându-se și căpătând o culoare maronie. Procesul continua pe măsură ce pietrele fierbinți și nisipul erau plasate în interiorul capetelor, ceea ce dădea un efect de „tăbăcire”.

În cele din urmă, capetele erau frecate cu cărbune sau afumate pentru a se înnegri, deoarece se credea că acest lucru ar împiedica sufletul să scape din cap.

Procesul de micșorare nu dură mult, ci numai vreo două ore. Latura rituală a lucrurilor, pe de altă parte, dura aproximativ șase zile.

Traficul acestor capete a fost interzis de guvernele ecuadorian și peruan în anii 1930, dar nu pare să existe nici acum vreo lege în Ecuador sau Peru care să împiedice micșorarea capetelor, în zilele noastre.

În cei 90 de ani de când parlamentarii au făcut ilegală vânzarea de tsantsas, este posibil să fi fost încă practicat în continuare de generațiile mai în vârstă.

În zilele noastre, încă poți cumpăra un asemenea cap micșorat, însă nu garatează nimeni că va fi unul real, existând multe replici, în acest sens, realizate din piele de animal și alte materiale.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele