Mariana Buruiană este considerată una dintre cele mai frumoase actrițe din România, din toate timpurile.
În ciuda acestui aspect, ea a ales, la un moment dat, alt drum, după cum îți vom povesti în cele ce urmează.
Mariana Buruiană s-a născut în data de 11 iulie 1955 la Arad și, mai târziu, avea să urmeze cursurile la liceul Ghiba Birta, din aceeași localitate. Ulterior, ajungea la I.A.T.C. București, mai exact, la secția de actorie.
Imediat după terminarea facultății, tânăra actriță activează pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, însă nu durează mult până să reușească, prin concurs, să intre la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” din București. Acest lucru se întâmpla în anul 1981.
În perioada imediat următoare, ea are ocazia de a colabora cu mai multe emisiuni radio-tv, apare în filme de lung și scurt metraj, merge în turnee prin țară, dar și în afară și câștigă o serie de premii importante din industrie.
În anii următori, își dă demisia de la Teatrul Bulandra pentru a putea juca în piesa Danaidele, de Eschil, în regia lui Silviu Purcărete și pusă în scenă la Teatrul din Craiova.
În cele din urmă, obține un post de profesor universitar și ajunge să predea la catedra Arta Actorului, la Universitatea Spiru Haret din Capitală.
„Am văzut-o pe Mariana Buruiană de două ori, la Iași. Prima dată juca, cred, într-un spectacol-mamut Molière. În final, a avut un surâs pe care îl voi ține minte toată viața! Așa surâs doar îngerii care ademenesc oameni! A doua oară era Ofelia. Atunci am și vorbit puțin cu dânsa, mi-a scris câteva cuvinte pe carnetul meu de corector cu jumătate de normă”, declara, despre Mariana Buruiană, poetul Emil Brumaru.
Nu trec mulți ani de la Revoluție și Mariana Buruiană ia o decizie cel puțin ciudată, luând în calcul nivelul de apreciere de care se bucura. Ea se didică aproape total credinței și renunță la scenă, dar și la film.
De altfel, cazul ei nu este unicat, de vreme ce Dragoș Pâslaru a devenit, la rândul lui, Călugărul Valerian de la Mânăstirea Frăsinei, Alexandru, fiul lui Octavian Cotescu sau al Valeriei Seciu, Părintele Daniil, iar Monica Fermo, care, la sfatul părintelui Calinic Argatu, a luat drumul Ierusalimului și a devenit Maica Ecaterina. Totuși, spre deosebire de toți aceștia, Mariana Buruiană nu s-a călugărit niciodată.
Cu toate că nu se știe exact care este adevăratul motiv pentru care marea actriță a ales calea celor sfinte, se bănuiește că totul ar avea legătură cu un conflict pe care l-ar fi avut cu Virgil Ogășanu, directorul teatrului la care lucru. Acesta i-ar fi reproșat, la un moment dat, că se implică în diverse activități politice ce s-ar fi desfășurat în Piața Universității.
Mai multe, desigur, nu se știu, însă firea sensibilă a actriței ar fi împins-o să se retragă în singurătate, departe de controverse.
De asemenea, se spune că Mariana Buruiană și-ar fi căutat multă vreme calea, astfel că ar fi fost văzută inclusiv vânzând lumânări la o biserică din București. Totuși, ulterior, a ajuns să facă traduceri pentru Editura Herald.
„M-am pus deci, din nou, in mâinile lui Dumnezeu. Au trecut câțiva ani și problema existenței se punea din ce în ce mai acut. Nu avea rost să-mi obțin pensia, căci era atât de mica, încât chiar nu merita. Eu n-am câștigat niciodata mulți bani, deși, la cât am lucrat, cineva dinafară ar putea crede contrariul”, relata, la un moment dat, Mariana Buruiană, către presă.