Ministrul olandez de Externe, dus de urgență într-un adăpost antierian din Kiev. Mai multe explozii s-au auzit la scurt timp
Ministrul olandez al afacerilor externe, Wopke Hoekstra, și întreaga sa delegație s-au adăpostit într-un adăpost antiaerian din capitala ucraineană Kiev. Sirenele de raid aerian s-au declanșat în timpul vizitei sale la Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. O explozie surdă s-a auzit la scurt timp după ce Hoekstra a anunțat că Olanda intenționează să investească milioane de euro în plus în investigarea crimelor de război din Ucraina.
Oficial olandez, în pericol în Ucraina din cauza bombardamentelor
Când delegația se afla în mașină după vizita la Consiliul de Securitate, a primit din nou un semnal că rachetele sunt pe drum. S-a decis atunci să se îndrepte spre adăpost. Exploziile au putut fi auzite din nou chiar înainte de a se ajunge la adăpostul antiaerian.
Un membru al delegației a declarat că a fost confirmată o lovitură de rachetă în zonă. Este posibil ca o parte a infrastructurii electrice să fi fost ținta atacului. Zonele rezidențiale au fost lovite de rachete, potrivit primarului din Kiev.
Aceasta arată încă o dată de ce „acte criminale” este capabil președintele rus Vladimir Putin, a declarat Hoekstra. „Nu există decât un singur răspuns la acest lucru și acesta este să continuăm să sprijinim Ucraina”, a declarat el.
Nu este clar dacă Hoekstra se va mai întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski mai târziu, marți. Inițial fusese planificată o întâlnire.
Olanda oferă 15 milioane de euro pentru investigarea crimelor de război din Ucraina
Olanda va aloca încă 15 milioane de euro pentru investigarea crimelor de război din această țară, a declarat Hoekstra după o întâlnire cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Banii sunt destinați, în parte, investigațiilor medico-legale privind crimele de război efectuate de poliția militară și de organizații private care studiază crime pentru care Rusia poate fi trasă la răspundere.
Koeleba i-a mulțumit lui Hoekstra pentru asistență. Olanda a oferit sprijin umanitar și militar guvernului ucrainean de la începutul războiului din februarie. Potrivit lui Koeleba, această relație bună oferă oportunitatea de a intra într-un „parteneriat strategic”. El a precizat că țara sa are încă nevoie de tancuri cu muniție și tunuri antiaeriene.
Înainte de atacul cu rachete, el a mai precizat că aprovizionarea cu energie în Kiev a fost grav afectată de atacurile rusești cu drone și rachete. Săptămâna trecută, cabinetul a declarat că va oferi 110 milioane de euro în plus pentru a ajuta Ucraina să treacă iarna. Anterior, fuseseră promise 70 de milioane de euro.