Ministerul Educației atacă decizia judecătorească privind plagiatul lui Ciucă. Anunț făcut de Sorin Cîmpeanu
După ce Curtea de Apel București (CAB) a anulat, la cererea premierului Nicolae Ciucă, sesizările de plagiat depuse împotriva acestuia, stârnind numeroase critici în spațiul public și online, Ministerul Educației a atacat controversata hotărâre judecătorească. Anunțul a fost făcut chiar de Sorin Cîmpeanu.
Ministerul Educației ia atitudine împotriva plagiatului
Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), o instituție din subordinea Ministerului Educației care se ocupă de înregistrarea sesizărilor de plagiat depuse de cetățeni, contestă hotărârea judecătorească prin care au fost anulate sesizările de plagiat în lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.
Decizia CAB, atacată de UEFISCDI
Oficialul din Educație a dat vestea într-o conferință de presă susținută la Primăria Oradea, după ce jurnaliștii locali l-au întrebat cum se simte într-un guvern condus de un posibil plagiator.
„Mă simt ca o persoană care își dorește ca adevărul să iasă la iveală”, a spus Cîmpeanu, adăugând că „Ministerul Educației, prin UEFISCDI, a făcut deja recurs la o primă decizie a instanței. Există interesul, prin această susținere în recurs, ca lucrurile să fie clarificate la Înalta Curte. Indiferent care va fi decizia, indiferent despre cine este vorba, oricine a greșit din această perspectivă a plagiatului trebuie să plătească”, a explicat ministrul român, potrivit Ebihoreanul.
Proces deschis de Nicolae Ciucă
Procesul fusese deschis de șeful Guvernului la Curtea de Apel București împotriva Ministerului Educației și a UEFISCDI. Inițial, judecătorul Marius Iosif, care ocupase, de-a lungul timpului, diferite funcții cu susținerea PNL, a admis solicitarea premierului Nicolae Ciucă, ca mai apoi să își ceară pensionarea din magistratură.
Pe site-ul CAB apare mențiunea că recursul depus de UEFISCDI a fost înregistrat vineri, 22 iulie. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) urmează să stabilească dacă sesizările privind plagiatul prim-ministrului trebuie sau nu verificate.
Ce prevede noua Lege a Educației
În cadrul conferinței de presă de la Oradea, ministrul Sorin Cîmpeanu a oferit detalii despre noua Lege a Educației, având în vedere că propunerea legislativă are prevederi controversate, precum posibilitatea unui doctor de a renunța la acest titlu sau o prescripție de trei ani de la săvârșirea faptei. Potrivit oficialului, plagiatul va fi combătut prin responsabilizarea universităților.
Concret, titlul de doctor nu va mai fi atribuit de CNATDCU (for care verifică lucrările de doctorat), ci de instituțiile de învățământ superior, deciziile putând fi contestate apoi la Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU).