Minecraft l-a dus după gratii: 5 ani de inchisoare pentru un joc pe calculator

Minecraft l-a dus după gratii: 5 ani de inchisoare pentru un joc pe calculator

Jocurile video se pot transforma într-o realitate cât se poate de urâtă, iar exemplul acestui adolescent din Rusia este unul foarte elocvent în acest sens.

Tânărul, în vârstă de doar 16 ani, pe numele său Nikita Uvarov, a fost condamnat, de un tribunal militar din Siberia, la cinci ani de închisoare pentru că s-a „antrenat pentru terorism” jucând Minecraft.

Jocul video a speriat autoritățile din Rusia

Semnalul de alarmă a fost tras în momentul în care adolescentul ar fi încercat, în cadrul jocului video, să arunce în aer o clădire – sediu al serviciilor secrete.

Tânărul nu este singurul implicat în dosarul absurd, însă el s-a ales cu pedeapsa cea mai aspră. Alți doi inculpați au primit pedepse cu suspendare, după cum declară un avocat rus, în spațiul public.

Presa internațională scrie că tinerii au fost arestaţi în vara lui 2020 în oraşul siberian Kamsk pentru că au distribuit fluturaşi în sprijinul unui matematician şi militant anarhist din Moscova, care era judecat pentru vandalism.

Important de menționat este că procesul este cu atât mai controversat cu cât s-a desfășurat cu ușile închise.

Ei au pus unul dintre pliante pe o clădire locală a FSB, puternica agenție de securitate internă a Rusiei și succesorul KGB-ului din epoca sovietică.

Polițiștii au intrat pe fir și au început să intercepteze conversațiile celor trei tineri. Se pare că ar fi găsit discuții referitoare la aruncarea în aer a clădirii serviciilor secrete, pe care o creaseră în joc.

Mai mult decât atât, lucrurile ar fi mers dincolo de un banal joc, dacă ascultăm versiunile oamenilor legii. Potrivit anchetatorilor, adolescenții învățau și să fabrice dispozitive explozive improvizate și exersau să le detoneze în clădiri abandonate.

Inițial, adolescenților li s-au adus acuzații mult mai grave, de „participare la o organizație teroristă”, dar acestea au fost retrase din cauza lipsei de probe.

De reținut că tânărul cu pedeapsa cea mai grea ar fi negat în timpul procesului că intenționa să arunce vreo clădire în aer, dar a vorbit despre faptul că în timpul anchetei s-a confruntat cu presiuni din partea autorităților.

Astfel, el a pledat nevinovat și a spus că, dacă i se va acorda o pedeapsă privativă de libertate, o va executa „cu demnitate și conștiința curată”. Se pare că asta îi rămâne de făcut!