05 aug. 2022 | 16:46

Militar român, trimis în judecată de procurorii din Iași. Ce acuzații i se aduc

ULTIMA ORĂ
Militar român, trimis în judecată de procurorii din Iași. Ce acuzații i se aduc

Un plutonier adjutant şef a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi pentru încălcarea consemnului de serviciu și ultraj, după ce a părăsit un post de pază și și-a amenințat șefii cu moartea prin împușcare. Incidentul s-a petrecut la o unitate militară aparţinând MAI din zona Moldovei.

Un militar român din zona Moldovei a fost trimis în judecată

După ce și-a părăsit postul de pază din incinta unității militare MAI, un plutonier adjutant şef și-a amenințat superiorii că-i împușcă, motiv pentru care a fost trimis în judecată de procurorii ieșeni.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi anunță că procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat militar cu grad de plutonier adjutant şef, care activează în cadrul unei unităţi militare aparţinând Ministerului Afacerilor Interne din zona Moldovei. Angajatul este cercetat sub control judiciar pentru încălcarea consemnului ultraj.

Și-a amenințat superiorii cu moartea

Potrivit procurorilor militari, în 16 iulie 2022, plutonierul a părăsit postul de pază din incinta inspectoratului de jandarmi unde îşi exercita atribuţiile de serviciu, pentru a merge pe o bancă situată la circa 50 de metri.

„În momentul în care a fost supus unui control din partea superiorilor ce a vizat această primă faptă, a ameninţat membrii comisiei de control, afirmând că are pentru flecare câte o boabă. Ulterior, a reiterat această ameninţare cu moartea prin împuşcare a membrilor comisiei faţă de un martor din lucrări care îşi desfăşură activitatea într-un alt post de pază al unităţii”, a explicat Parchetul Militar Iași.

Țările europene care reintroduc serviciul militar

Consecințele războiului Rusia-Ucraina determină țările europene să regândească serviciul militar. Regatul Unit al Marii Britanii renunțase la el în 1963; Belgia a făcut același lucru în 1992. După care, între 2004 și 2011, o mare parte a Europei nu mai avea armata obligatorie. Însă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Cipru, Grecia, Austria și Elveția nu au abandonat niciodată recrutarea, ci doar au relaxat unele reguli.

În 2014, anexarea Crimeei de către Rusia a fost prima undă de șoc în Europa, determinând mai multe guverne să revină la stagiul militar. Ucraina a reimpus recrutarea în același an, ceea ce i-a permis să adune o armată vastă de profesioniști și rezerviști în actualul său război cu Rusia, subliniază Euronews.

Un an mai târziu, Lituania a reintrodus parțial serviciul militar, iar Norvegia a devenit prima țară europeană care a băgat stagiul militar obligatoriu pentru femei. În 2017, Suedia a reimpus proiectul militar, iar Franța a început să urmeze serviciul militar recent reintrodus, cunoscut sub numele de SNU.