Mesajul secretarului general al NATO către Alianță: „Situaţia ar putea scăpa de sub control”
NATO și-a întărit „semnificativ” prezența în partea estică a alianței sale „pentru a se asigura că nu există loc pentru erori de calcul la Moscova”, a declarat marți șeful Alianței. Jens Soltenberg a ținut să precizeze că situația ar putea scăpa de sub control, însă a subliniat că NATO trebuie să ”se asigure că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina”
Mesajul secretarului general al NATO
”Avem responsabilitatea de a ne asigura că situaţia nu escaladează şi nu se extinde dincolo de Ucraina. Ar fi şi mai periculos, distructiv şi mai mortal. Situaţia ar putea scăpa de sub control”, a spus Stoltenberg.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele leton Egils Levits, după întâlnirea lor, Jens Stoltenberg a declarat: „Avem 130 de avioane cu reacție în stare de alertă maximă, peste 200 de nave, de la nordul înalt până la Mediterana, și mii de trupe suplimentare în regiune”.
„Vom proteja și apăra fiecare centimetru al Letoniei și vom proteja și apăra fiecare centimetru al tuturor teritoriilor aliate”, a adăugat Stoltenberg.
El a subliniat că fiecare țară are responsabilitatea de a împiedica escaladarea războiului și răspândirea acestuia dincolo de Ucraina.
De asemenea, referindu-se la evacuarea civililor din Ucraina, șeful NATO a spus că aceasta este criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Există rapoarte „foarte credibile” despre civili care au fost atacați cu focuri de armă în timp ce încercau să se evacueze, a spus Stoltenberg, adăugând: „A avea ca țintă civili este o crimă de război. Și este total inacceptabil. Avem nevoie de coridoare umanitare reale, care să fie pe deplin respectate”.
„Am spus clar că președintele Vladimir Putin va plăti un preț mare pentru o nouă agresiune împotriva Ucrainei. Și acest preț este exact ceea ce plătește acum”, a adăugat el.
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie, a atras condamnări internaționale, a dus la sancțiuni financiare împotriva Moscovei și a stimulat un exod al firmelor globale din Rusia. Occidentul a impus, de asemenea, restricții de export mușcătoare asupra unor tehnologii-cheie care acum nu mai pot fi trimise în Rusia.
Cel puțin 474 de civili au fost uciși și alți 861 au fost răniți în Ucraina de la începutul războiului, potrivit ONU, care a avertizat totodată că, din cauza condițiilor de pe teren, este dificil de verificat numărul real.
De asemenea, aproximativ 2 milioane de persoane au fugit în țările vecine, a precizat agenția ONU pentru refugiați.