14 nov. 2022 | 20:10

Merită să cumperi aur sau argint, când e inflație? Ce spun specialiștii, puțini cunosc ce se întâmplă, de fapt, pe piață

ACTUALITATE
Merită să cumperi aur sau argint, când e inflație? Ce spun specialiștii, puțini cunosc ce se întâmplă, de fapt, pe piață

Știm cu toții faptul că aurul sau argintul sunt considerate a fi active de refugiu, dar și-au păstrat ele această valoare și acest statul și-n actuala criză inflaționistă?

Când ne confruntăm cu inflație, investitorii caută soluții pentru a-și plasa banii în active cât mai sigure posibil. De-a lungul anilor, aurul și-a consolidat această imagine pe piață. Acum, când economiile lumii șchiopătează din nou, mulți dintre românii de rând sau investitori caută modalități de a păcăli inflația și de a-și plasa banii astfel încât să nu se devalorizeze și, de ce nu, să facă și profit.

În aceste condiții, o întrebare persistă: mai merită astăzi să investim în metale prețioase? Care este pulsul pieței, cum au evoluat aurul și argintul și care e potențialul lor pentru viitor.

Conform unei analize recent realizate de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România, prețurile aurului și argintului au avansat în ultimele sesiuni, pe măsură ce indicii bursieri au crescut și dolarul american a pierdut teren. Rolul aurului într-un portofoliu de investiții în timpul incertitudinii economice și a riscurilor geopolitice în creștere ar putea reveni în centrul atenției.

Care e pulsul pieței metalelor prețioase, ce ar trebui să știi, dacă ești tentat să cumperi

„Aurul ca metodă de a diminua posibilele pierderi împotriva inflației este un aspect de manual, cu excepția faptului că piețele nu evolueză după manual. Piețele urmăresc impulsul. După un raliu amplu la începutul anului, aurul și-a pierdut o mare parte din atractivitate.

Pentru a-și recâștiga din „strălucire”, va trebui să câștige teren în fața unui adversar formidabil, dolarul american. Când dolarul devine mai scump, scenariu ce apare de obicei în timpul ciclului de înăsprire, aurul, al cărui preț este exprimat în dolari, scade.Pe de altă parte, atunci când valoarea dolarului scade, oamenii caută aur și alte active de refugiu pentru a se proteja de inflație.

Dar, în contextul în care economiștii și liderii de afaceri încă mai trimit mesaje contradictorii asupra economiei, iar Rezerva Federală continuă să fie concentrată ferm pe combaterea inflației, aurul ar putea să mai aibă de așteptat (…)

De la începutul anului, prețul aurului a pierdut doar 4%. Totuși, dacă ținem cont de maximul atins în acest an la 2.072 USD în luna martie, aurul a pierdut 15% față de nivelul prezent de 1.757 USD.

Pentru ca aurul să atingă un minim, dolarul trebuie să atingă un vârf, iar randamentele titlurilor de stat din SUA trebuie să scadă sau Fed trebuie, pur și simplu, să-și schimbe retorica de politică monetară. Indicele dolarului american (USDIDX) a câștigat peste 12% în acest an”, a explicat specialistul.

Tot acesta mai susține că aurul rămâne atractiv pentru anumite state care se confruntă cu deprecieri istorice ale monedei și probabil își va relua statutul de refugiu pentru restul lumii odată ce dolarul își va pierde din avânt.

„Dar pentru ca acest scenariu să se desfășoare, investitorii trebuie să fie siguri că Fed a terminat ciclul de înăsprire sau este pregătit să înceapă să-și tempereze poziția pentru a evita o recesiune. Potrivit Goldman Sachs, dacă va începe recesiunea și Fed va începe să reducă dobânzile, prețurile aurului ar putea vedea o creștere cuprinsă între 18% și 34%.

Dar, în cazul unei „aterizări ușoare”, prețurile aurului vor fi probabil limitate până când Fed va semnala o atitudine mai relaxată, lucru care s-ar putea să nu se întâmple până în a doua jumătate a anului viitor. Un factor care poate ajuta cauza aurului este cererea fizică încă puternică din China și India.

În următoarele luni, cererea de aur fizic va crește pe fondul sezonului festivalurilor și a nunților din India și a Anului Nou Lunar din China”, a mai punctat expertul.

De altfel, în ceea ce privește argintul, se pare că S&P Global și-a redus estimările de preț pentru următorii doi ani, dar și-a îmbunătățit proiecția pe termen mai lung.

„Cele mai recente prognoze de consens sunt acum în scădere cu o medie de 2,3% anual până în 2026. Mai mult, în pofida slăbiciunii preconizate pe termen scurt, prețul argintului este așteptat să rămână în general stabil până în 2026, cu un preț mediu de 22,34 USD per uncie”, mai precizează analistul.