09 nov. 2022 | 16:49

Mentorul lui Putin a murit din cauza unei „boli inexplicabile”. Viktor Cherkesov l-a criticat public pe fostul său aliat

ULTIMA ORĂ
Mentorul lui Putin a murit din cauza unei „boli inexplicabile”. Viktor Cherkesov l-a criticat public pe fostul său aliat

Mentorul spionului KGB al lui Vladimir Putin, care a fost retrogradat pentru că l-a criticat public pe președintele rus, a murit din cauza unei „boli” inexplicabile.

Viktor Cherkesov este cel mai recent dintre apropiații lui Putin care a murit în circumstanțe misterioase în acest an.

Cherkesov, în vârstă de 72 de ani, a fost cândva însărcinat cu zdrobirea dizidenților sovietici și a fost considerat crucial pentru ascensiunea lui Putin la putere înainte ca relațiile dintre cei doi să devină tensionate.

Adjunctul lui Putin la FSB

Când Putin a condus serviciul secret FSB înainte de a deveni prim-ministru, Cherkesov a fost instalat ca adjunct de încredere al acestuia.

Anterior, el a fost responsabil de ordinea publică în Sankt Petersburg, când orașul a devenit „capitala criminală” a Rusiei, cu un record de crime la comandă nerezolvate.

La acea vreme, Putin era viceprimar.

În 2007, Cherkesov a sugerat într-un ziar că serviciile secrete deveniseră corupte sub conducerea actualului președinte rus.

Un Putin indignat l-a acuzat că spală rufe murdare în public și a dat de înțeles că aliatul său de lungă durată, Cherkesov, nu era deloc curat.

El a spus: „Consider că este incorect să se expună astfel de probleme în mass-media. Și dacă cineva acționează în acest fel, face astfel de afirmații despre un război al serviciilor speciale, el însuși trebuie să fie mai întâi impecabil”.

La vremea respectivă, un agent și, de asemenea, un fost agent care lucra pentru Cerkesov – pe atunci director al Serviciului Federal de Control al Drogurilor – a murit în mod misterios ca urmare a unei otrăviri.

Cherkesov a fost concediat din această funcție în urma criticilor sale la adresa serviciilor secrete sub conducerea lui Putin.

Unii au interpretat dispariția sa și otrăvirile ca fiind datorate unor războaie teritoriale brutale între aghiotanții beligeranți ai lui Putin.

Cu toate acestea, Putin nu a vrut să îl piardă complet.

Cherkesov – considerat de o sursă ca „știind unde au fost îngropate cadavrele timp de mulți ani” – a fost numit șef al Agenției Federale pentru Furnizarea de Arme, Echipamente și Materiale Militare, Speciale și Speciale pentru un mandat de doi ani.

Ulterior, a devenit deputat, dar nu a mai fost văzut niciodată ca făcând parte din cercul intim al lui Putin, deși erau apropiați încă din timpul facultății.

Vladimir Putin și Viktor Cherkesov

Vladimir Putin și Viktor Cherkesov

Cu toate acestea, a fost descris ca fiind „unul dintre puținii oameni cu care Putin era sincer”.

Cherkesov a fost șef adjunct al FSB în momentul exploziilor din septembrie 1999 în blocurile de apartamente din orașele rusești Buynaksk, Moscova și Volgodonsk, în care au murit 300 de persoane.

FSB a dat vina pentru aceste atacuri pe teroriștii ceceni, dar jurnaliștii independenți au afirmat că serviciile secrete se aflau în spatele lor, într-o manevră politică pentru a-l ajuta pe Putin.

Putin – pe atunci prim-ministru – s-a folosit de „amenințarea teroristă” pentru a începe războiul în Cecenia, care l-a ajutat să obțină pentru prima dată președinția în 2000.

Spre deosebire de mulți alți vechi acoliți ai lui Putin, Cherkesov nu a fost văzut ca încasând în mod ostentativ bani din relațiile sale și nu a fost listat ca miliardar.

Cherkesov a fost general-colonel în rezervă și general de poliție în retragere.

Cine a fost Cherkesov

Era un avocat onorabil și „ofițer de contrainformații onorific”.

Cea de-a doua soție a sa, Natalya Chaplina, în vârstă de 65 de ani, conduce o agenție de știri cu legături strânse cu serviciile de securitate rusești.

Cherkesov a fost responsabil de unitatea KGB responsabilă cu combaterea propagandei antisovietice în anii 1980.

Deputatul Dumei de Stat, Alexander Khinshtein, a confirmat moartea lui Cherkesov într-o telegramă.

Se spune că acesta a murit din cauza unei „boli grave” inexplicabile, dar nu au fost oferite alte informații.

Decese suspecte în cercul lui Putin

Moartea sa urmează după cele a cel puțin șapte oligarhi ruși care ar fi putut fi uciși, în timp ce președintele își epurează cercul de apropiați de foști aliați bogați.

Ivan Pechorin – omul de bază al lui Vladimir Putin pentru dezvoltarea vastelor resurse arctice ale Rusiei – a căzut de pe o barcă în apele din apropierea Insulei Russky în circumstanțe misterioase.

Aceasta a avut loc la doar câteva săptămâni după ce șeful petrolului Ravil Maganov a murit după ce „a căzut de la fereastra unui spital”.

În vârstă de 64 de ani, șeful gigantului petrolier rus Lukoil ar fi murit după ce a căzut de la o fereastră de la etajul șase al Spitalului Clinic Central din Moscova.

Lukoil, care criticase anterior războiul din Ucraina, a confirmat decesul lui Maganov, dar, în mod bizar, a pus-o mai degrabă pe seama unei boli necunoscute.

Între timp, în februarie, cadavrul lui Alexander Tyulakov, un înalt funcționar financiar și de securitate al Gazprom la nivel de director general adjunct – a fost descoperit mort de către iubita sa.

Cu doar trei săptămâni înainte – în același complex rezidențial privat de elită din regiunea Leningrad – Leonid Șulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort.

Bărbatul de 60 de ani a fost descoperit cu multiple plăgi înjunghiate într-o baltă de sânge pe podeaua băii sale.

Între timp, bogătașul Vladislav Avayev, 51 de ani, fost vicepreședinte al Gazprombank și fost oficial al Kremlinului, a fost găsit împușcat mortal în apartamentul său din Moscova.