14 sept. 2022 | 11:47

Măsurile de urgență luate de UE în contextul crizei energetice. Urmează o reformă „profundă și cuprinzătoare”

ULTIMA ORĂ
Măsurile de urgență luate de UE în contextul crizei energetice. Urmează o reformă „profundă și cuprinzătoare”

Uniunea Europeană va lansa o „reformă profundă și cuprinzătoare” a pieței energiei electrice, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei Europene anunță măsurile de urgență

În discursul său anual privind starea Uniunii, rostit în clădirea Parlamentului European din orașul francez Strasbourg, von der Leyen a declarat că piața a fost concepută pe principiul ordinii de merit și că nu este adecvată scopului.

„Consumatorii ar trebui să culeagă beneficiile surselor regenerabile cu costuri reduse”, a spus ea, „așa că trebuie să decuplați dominația prețului gazului de prețul energiei electrice”.

Von der Leyen a mai spus că a avut loc o trecere de la gazul din conducte la o utilizare sporită a gazului natural lichefiat, dar punctul de referință utilizat pe piața gazelor, TTF, nu s-a adaptat.

Ea a declarat că Comisia va depune eforturi pentru a dezvolta un indice de referință mai reprezentativ pentru tranzacționare care să reflecte această schimbare și, de asemenea, va atenua presiunile de lichiditate asupra furnizorilor de energie prin modificarea normelor privind garanțiile și prin luarea de măsuri pentru a limita volatilitatea prețurilor pe parcursul zilei.

Criza energetică din Europa, atât în ceea ce privește oferta, cât și prețurile, a atins punctul culminant la începutul acestei luni, când Rusia a întrerupt pe termen nedefinit fluxurile de gaze către Europa prin conducta cheie Nord Stream 1.

Planul în cinci puncte discutate de miniștrii energiei din UE

Miniștrii energiei din UE s-au întâlnit vineri pentru a discuta un plan în cinci puncte, care include un plafon de preț pentru gazul rusesc, o taxă pe profitul excepțional al companiilor producătoare de combustibili fosili, o limitare a veniturilor companiilor din sectorul energiei regenerabile și nucleare, un obiectiv obligatoriu de reducere cu 5% a consumului de energie în orele de vârf și linii de credit de urgență pentru companiile energetice.

După anunțarea planului, președintele rus Vladimir Putin a amenințat că nu va ține cont de contractele existente și că va întrerupe complet furnizarea de energie către Europa.

Referindu-se la planurile privind impozitul pe profit și plafonarea veniturilor, von der Leyen a declarat că, deși profiturile nu sunt neapărat un lucru rău, „este greșit să primești venituri și profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spinarea consumatorilor noștri”.

„În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie de ele.”

Ea a declarat că milioane de gospodării și întreprinderi din întreaga Uniune Europeană se luptă cu creșteri de prețuri și se tem pentru viitor.

Impozitul pe profiturile obținute din combustibilii fosili ar oferi 140 de miliarde de euro care ar fi împărțite între statele membre pentru susținerea facturilor la energie, a adăugat ea.