24 mart. 2022 | 15:45

Măsura vine de la UE și e obligatorie pentru noi: te vizează direct, dacă te temi de facturile mari

ACTUALITATE
Măsura vine de la UE și e obligatorie pentru noi: te vizează direct, dacă te temi de facturile mari

Uniunea Europeană pregătește un set de măsuri care să ajute statele membre să dobândească o cât mai mare independență energetică față de Rusia. Un proiect al Comisiei Europene, care ar putea deveni obligatoriu și pentru noi, dacă va fi adoptat sub forma actuală, ar urma să diminueze impactul scumpirilor.

Criza energetică din prezent nu va dispărea prea curând și trebuie să ne punem la adăpost, din această perspectivă, pentru iarna care urmează. Deși de-abia am ieșit din acest sezon rece, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, statele din blocul comunitar nu-și permit luxul de a rămâne pasive și a aștepta să vadă ce se întâmplă.

Ce ne solicită UE, concret

Tocmai de aceea, Uniunea Europeană se pregătește să impună statelor membre să-și alcătuiască stocuri de gaze naturale pentru iarna viitoare egale cu cel puțin 80% din capacitatea depozitelor naționale de înmagazinare subterană.

Comisia Europeană transmite că măsurile urmăresc “să abordeze cauzele profunde ale problemei de pe piața gazelor și să asigure securitatea aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna viitoare și în continuare”.

“O nouă certificare obligatorie a tuturor operatorilor de sisteme de depozitare va evita riscurile potențiale ce rezultă din influența externă asupra infrastructurii critice de stocare, ceea ce înseamnă că operatorii necertificați vor trebui să renunțe la dreptul de proprietate sau de control asupra instalațiilor de stocare a gazelor din UE. În plus, instalațiile de stocare a gazelor care intenționează să își închidă operațiunile ar urma să fie nevoite să obțină o autorizație în acest sens din partea autorității naționale de reglementare. Pentru a stimula realimentarea instalațiilor de stocare a gazelor din UE, Comisia propune o reducere de 100% a tarifelor de transport bazate pe capacitate la punctele de intrare și de ieșire ale instalațiilor de stocare”, noteză europenii.

De asemenea, se mai precizează că instituția “este pregătită să creeze un grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE. Printr-o acțiune centralizată la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita și ar consolida anvergura internațională a UE în raport cu furnizorii de gaze, pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri adecvate înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanți ai statelor membre, în cadrul unui comitet director”, potrivit Comisiei.