Masha Amini, începutul sfârșitului a zeci de ani de represiune în Iran? Proteste masive pentru încetarea discriminării față de femei
Autoritățile iraniene spun că vor restricționa accesul la internet în țară până la restabilirea calmului pe străzi. Între timp, IRGC, aripa de elită a armatei iraniene care a fost înființată în urma revoluției din 1979, a cerut tuturor oamenilor să identifice protestatarii, a declarat agenția semi-oficială de știri a țării, Fars News.
Masha Amini, simbolul rezistenței în Iran
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de protest de la moartea, săptămâna trecută, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a fost arestată la Teheran și dusă într-un „centru de reeducare”, aparent pentru că nu a purtat hijab-ul corespunzător.
Începând de vineri, au avut loc demonstrații în cel puțin 40 de orașe din întreaga țară, inclusiv în capitala Teheran, protestatarii cerând încetarea violenței și a discriminării împotriva femeilor, precum și încetarea purtării obligatorii a hijab-ului, scrie CNN.
Cel puțin 1.200 de persoane au fost arestate în legătură cu protestele, a anunțat sâmbătă agenția de știri Tasmin, susținută de statul iranian, citând un oficial din domeniul securității.
Zeci de protestatari ar fi fost uciși în confruntările cu forțele de securitate care au avut loc.
Amnesty International a declarat vineri că cel puțin 30 de persoane, inclusiv patru copii, au murit; potrivit mass-mediei de stat, Islamic Republic of Iran Broadcasting, au murit 35 de persoane.
De asemenea, în cadrul demonstrațiilor, jurnaliștii au fost ținta autorităților, cel puțin 17 fiind arestați, potrivit Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, o organizație non-profit care monitorizează libertatea presei.
Între timp, Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) a cerut tuturor oamenilor să identifice protestatarii, a declarat agenția de știri semioficială a țării, Fars News.
IRGC este aripa de elită a armatei iraniene care a fost înființată în urma revoluției din 1979.
Decenii de represiune
Autoritățile speră că, prin restricționarea internetului, pot controla protestele – cele mai recente dintr-un val care a cuprins Iranul în ultimii ani. Acestea au început cu mișcarea Verzilor în 2009, din cauza rezultatelor contestate ale alegerilor și, mai recent, cu protestele din 2019, declanșate de creșterea prețurilor la carburanți.
Se crede că sute de persoane au fost ucise în reprimarea violentă de acum trei ani și mii de persoane au fost rănite, potrivit estimărilor publicate de ONU și de grupurile de apărare a drepturilor.
Dar protestele din acest an sunt diferite – prin amploarea și natura lor feministă fără precedent. Există, de asemenea, o mobilizare dincolo de clivajul socio-economic. O generație tânără de iranieni iese în stradă împotriva deceniilor de represiune.
Demonstrațiile s-au răspândit în zeci de orașe iraniene, de la regiunea kurdă din nord-vest, la capitala Teheran și chiar la orașe mai conservatoare în mod tradițional, precum Mashhad.
Drepturi și libertăți pentru femei, cu prețul vieții
Deși au fost declanșate de moartea lui Amini, apelurile inițiale la responsabilitate s-au transformat în cereri pentru mai multe drepturi și libertăți, în special pentru femeile care, timp de decenii, de la Revoluția islamică din 1979, s-au confruntat cu discriminare și restricții severe ale drepturilor lor.
În timp ce aceste proteste reprezintă cea mai mare provocare pentru guvern de ani de zile, analiștii consideră că guvernul va acționa probabil pentru a le stăpâni recurgând la tacticile odioase pe care le-a folosit în trecut.
Există semne că urmează o reprimare brutală, alături de restricțiile de internet la un nivel nemaiîntâlnit din 2019.
Alte măsuri includ mobilizarea de către guvern a susținătorilor săi în mitinguri în masă după rugăciunile de vineri, oficiali care îi resping pe demonstranți ca fiind răzvrătiți și agenți străini și amenințări că armata și puternicul Corp al Gardienilor Revoluției iraniene vor fi desfășurate pentru a face față protestelor.