10 ian. 2022 | 07:00

Masca inteligentă inventată de un român face valuri în Italia: cum a impresionat cercetătorii

ACTUALITATE
Masca inteligentă inventată de un român face valuri în Italia: cum a impresionat cercetătorii

Măștile de protecția par să devină o constantă în viața noastră pentru următorii câțiva ani, dar nu toate sunt la fel, iar un tânăr român din Italia a găsit o soluție inteligentă pentru a le evidenția diminuarea gradului de protecție în timp.

Ionuț Bohotici este un român de 19 ani din localitatea Camerata Picena, student la Politehnica din Torino. Numele tânărului a devenit cap de afiș în peninsulă după ce a inventat o mască ce își schimbă culoarea în momentul în care nu mai filtrează bine, și-a pierdut utilitatea. În contextul în care mulți dintre noi refolosesc măști de protecție la infinit, fără niciun fel de conștientizare a gradului de uzură, nu ar trebui să vină ca o surpriză interesul mai multor firme din Italia pentru invenția lui Bohotici.

Ionuț Bohotici, studentul de 19 ani la Politehnica din Torina care a inventat masca

Ionuț Bohotici, studentul de 19 ani la Politehnica din Torino care a inventat masca

Tehnologia din spatele măștii inteligente era menită pentru altceva

Potrivit publicației Ancona Today, care a luat un interviu tânărului student la inginerie electronică, ideea pentru mecanismul din spatele măștii inteligente i-a venit în urmă cu un an, când era la liceu. „E vorba despre un indicator temporal pentru a determina valabilitatea bunurilor consumabile, funcţionează cu o reacţie biochimică şi ar putea fi aplicat inclusiv în sectorul alimentar pentru alimentele expirate. Într-adevăr, aceasta este poate cea mai importantă zonă, dar având în vedere momentul istoric am aplicat-o măştilor. Este utilă la intervenţiile chirurgicale. Cei din jurul persoanei pot vedea când masca nu mai filtrează şi eventual se îndepărtează, dar atenţionează şi persoana direct vizată care poartă o mască FFp2, filtrând şi la intrare, poate indica nivelul de siguranţă”, a explicat românul de 19 ani stabilit în Italia.

Este important de reținut că acesta nu este un proiect teoretic, iar produsul există, fie și în stadiu de prototip. Pe baza lui, Ionut Bohotici a depus deja o cerere pentru obținerea brevetului, iar mai multe firme vor să-i licențieze invenția pentru a o produce la scară largă. „Am dezvoltat masca în cursul anului, oprindu-mă în laboratorul liceului după-amiaza, unde făceam şi cercetări specifice. Când am văzut că funcţionează, am depus brevetul, dar nu m-am aşteptat niciodată la acest succes. Sunt deja contactat de producători, înainte doar din Ancona, dar acum din diferite colţuri ale Italiei. Solicitările sunt atât de multe încât le cer să ia legătura direct cu avocatul meu pentru că nu aş şti să le gestionez”, a concluzionat tânărul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele