Masca de protecție ar reveni în această toamnă. Avertismentul Comisiei Europene în contextul Covid dar și al gripei sezoniere
Această toamnă ar putea reveni cu ceea ce multor oameni le displace: masca de protecție. Comisia Europeană a venit cu un avertisment în care anunță că purtarea măștii de protecție ar putea redeveni obligatorie pentru a combate noile infecții cu Covid, dar și cu gripa sezonieră.
Vineri, Comisia Europeană a venit cu un nou avertisment cu privire la purtarea măștii, văzând necesară reintroducerea acesteia ca o măsură de a preveni răspândirea Covid. O altă măsură ar putea consta în limitarea reuniunilor având același scop.
De asemenea, Comisia Europeană insistă asupra importanței vaccinării pentru a ține sub control ceea ce ultimii doi ani a dat peste cap populația întregului glob. O altă provocare a acestui sezon constă în gripa care s-ar putea răspândi mult mai ușor și mai rapid dacă masca de protecție nu ar fi purtată.
UE a demonstrat în ultimii ani că pot face față valurilor de Covid-19, fiind și de această pregătită având în vedere că acestea apar odată cu revenirea din concedii, redeschiderea școlilor, dar și scăderea temperaturilor, după cum a afirmat executivul european în cadrul unui raport cu privire la modul în care statele UE trebuie să se pregătească pentru a răspunde cât mai prompt și eficient împotriva unei noi înmulțiri a îmbolnăvirilor de Covid 19 din această toamnă.
Sunt șanse foarte mari ca „UE să se confrunte cu un sezon cu o circulație activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa”, iar acest lucru va însemna „ o provocare pentru sistemele de sănătate naționale deja suprasolicitate”, după cum se mai arată în raportul anterior menționat.
Șansele să purtăm masca de protecție în această toamnă sunt foarte mari
Așadar, Comisia Europeană revine cu un set de recomandări pentru țările membre ale blocului comunitar, dintre care este menționată și promovarea campaniilor de vaccinare „folosind vaccinurile în prezent disponibile pentur a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave și decesele”.
Atunci când vor fi disponibile vaccinurile adaptate mai multor tipuri de coronavirus, „vor trebui dezvoltate programe naționale de vaccinare care să descrie ce vaccinuri trebuie folosite pentru anumite grupuri de populație”, prioritate având categoriile de risc.
Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinurile anti-Covid 19 ale companiilor Pfizer-BioNTech și Moderna care au adoptat serul care oferă protecție împotriva Omicron, o variantă a coronavirusului care a dominat în această perioadă pe continent.
În afară de vaccinarea populației, Comisia Eropeană mai menționează importanța „măsurilor non-farmaceutice” pentru a combate pandemia, printre care se numără și purtarea măștii, precum și limitarea reuniunilor. Comisia Europeană explică faptul că implementarea acestor măsuri vor reduce semnificativ numărul de cazuri, fiind necesară reintroducerea anumitor restricții în lunile care urmează.