Marile imperii de afaceri din România: se pierd averi, se câștigă miliarde. Ierarhia se schimbă de la o zi la alta
Avem companii în România ale căror afaceri sunt de-a dreptul impresionante. Cifrele sunt amețitoare și toate se zbat să ajungă pe primul loc în clasamentul profitabilității.
Lupta de pe piață este dinamică, unii pierd averi, alții câștigă miliarde. Aproape că de la o zi la alta vedem cum clasamentul puterii se schimbă.
Top 10 cele mai profitabile imperii de afaceri din țară
Cei de la economica.net au făcut o analiză a clasamentului celor mai profitabile 10 companii din România și au constatat următoarele: Fondul Proprietatea este cea mai profitabilă companie din România. Acum se află pe primul loc, după ce a devansat imperiul fraților Pavăl, Dedeman!
Noul clasament este construit de ONRC după publicarea bilanțurilor aferente anului 2021.
Oltchim și fostul Sidex Galați sunt și ei proaspăt intrați în acest clasament al forței financiare în business-ul autohton.
Din păcate, avem și mari pierzători, care nu au reușit să se mențină în top 10. Ar fi vorba despre Kaufland, Lidl și BRD, ale căror cifre ale profitabilității nu-i mai situează printre cele mai rentabile business-uri locale.
După Fondul Proprietatea, avem Hidroelectrica SA, OMV Petrom și Romgaz SA. Clasamentul e completat, în ordine, de Banca Transilvania, Oltchim, Dedeman, Banca Comercială Română, Liberty Galați și Paval Holding.
„Clasamentul celor mai profitabile companii ne oferă și un indiciu asupra modului în care au evoluat companiile în funcție de domeniu de activitate. Anul acesta, spre exemplu, retailul alimentar a ieșit complet din top 10, în condițiile în care în 2020 sectorul a fost reprezentat atât de Kaufland (poziția a șaptea cu 970,3 milioane de lei) cât și de Lidl (poziția 10 cu 756,3 milioane de lei).
De asemenea, sectorul bancar este reprezentat în topul din 2021 de două entități: Banca Transilvania (locul 5 cu un profit net de 1,7 miliarde de lei ) și BCR ( locul 8 cu un profit net de 1,3 miliarde de lei). Cu un an în urmă, în clasament se regăsea pe poziția a opta și BRD, cu un profit net de 951,5 milioane de lei”, notează economica.net.
De asemenea, avem numeroase firme a căror cifră de afaceri sare de 10 miliarde de lei în 2021. Lidl, Kaufland, Ford Romania sau Dedeman sunt doar câteva dintre business-urile care, anul trecut, au înregistrat cele mai mari cifre de afaceri din mediul privat autohton.
Prin afacerile desfășurate în țară, companiile contribuie substanțial la bugetul de stat, fapt extrem de important într-o perioadă în care țara noastră se confruntă, pe primele trei luni, cu un deficit mai mare cu 7 puncte procentuale față de cel înregistrat în perioada similară a lui 2021.