Marea păcăleală cu eliminarea pensiilor speciale: în realitate, nu se atinge nimeni de teancurile de bani ale acestor pensionari
Pensiile speciale redevin subiect de dezbatere națională în prima linie a politicii româniești.
Știm cu toții faptul că mulți români ce încasează pensii infime de la stat, după o viață de muncă, consideră că sunt nedreptățiți de politicieni și de sistemul de pensii în general, din moment ce alții, după doar câțiva ani de mandat sau o scurtă perioadă pe un anumit post, beneficiază de sume pe o lună, cât primesc ei într-un an.
Numeroși conaționali cer vehement eliminarea pensiilor speciale, iar acest lucru părea a fi deja înțeles de Executivul de la București. Sau nu? Nu știm, cert este că tot din spectrul politic vin acuzații grave la adresa actualei coaliție de guvernare. Acestea sunt lansate de deputata USR Cristina Prună, care susține că, de fapt, nu se urmărește eliminarea pensiilor speciale. Legea pe care românii o consideră a pune capăt privilegiilor nemeritate ale pensionarilor speciali doar ar cosmetiza situația, nu ar duce la îndeplinire ceea ce-și doresc cetățenii, de fapt.
Cum sunt mințiți românii de rând cu privire la pensiile speciale. Stați liniștiți, că nu se taie nimic. Cei cu bani grei vor primi în continuare sume colosale în conturi, lună de lună
Deputata declară că a consultat draftul legislativ și consideră că acesta nu aduce în sistemul de pensii schimbările și reformele la care visează românii cu pensii mizere. Ar fi, deci, o mare păcăleală a politicienilor – ne permitem să concluzionăm.
„M-am uitat și eu pe draftul acela de lege. Din păcate, nu este vorba de o lege care să elimine pensiile speciale, ci o lege de salvare a pensiilor speciale, de păstrare și cosmetizare a lor.
Pe formă, există niște îngrijorări, pentru că noi am spus întotdeauna că această abordare în eliminarea pensiilor speciale trebuie să se facă într-un pachet legislativ, nu să existe o singură lege, pentru că am mai văzut că ea riscă să pice la CCR, dacă este atacată, iar ei au venit în continuare cu o singură lege. Și apoi, în ceea ce privește normele de implementare, nu există termene, să vedem și noi când ar putea să fie implementată această lege, prin norme.
Sunt atinse cam 10% din pensiile speciale care există în prezent. Nu se menționează nimic despre pensiile primarilor, despre pensiile parlamentarilor, contributivitatea până la urmă nu există, doar se cosmetizează un pic, se modifică anumite formule de calcul pentru magistrați, dar în continuare există acel stimulent să-ți mărești pensia, chiar dacă nu se mai iau în considerare ultimele luni ale salariului în plată, se face o medie a 12 luni care pot fi alese”, a declarat, miercuri, Cristina Prună, în cadrul unui interviu acordat pentru RFI.
Acestea fiind spuse, doar timpul ne va demonstra adevăratele intenții ale liderilor noștri politici. Până atunci, cu toții avem dreptul la opinii și putem comenta declarațiile celor din opoziție sau celor ce sunt apolitici.