Marea Britanie regretă Brexitul. Poate țara cu sute de mii de români să revină în Uniunea Europeană?
În Marea Britanie, valul pare să se fi schimbat de la referendumul pentru Brexit din 2016.
Potrivit unui nou sondaj, doar 43% din populația britanică consideră că ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană a fost o decizie bună, în timp ce 57% cred că a fost o greșeală.
Cifrele, dezvăluite miercuri de John Curtice, președintele British Polling Council, reprezintă o schimbare semnificativă față de rezultatele din 2016, când aproape 52% din electoratul britanic a votat pentru ieșirea din UE, provocând unde de șoc în întreaga lume.
„Brexitul se află probabil astăzi la cel mai scăzut nivel de popularitate din iunie 2016″, a declarat Curtice în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii miercuri.
Sondajul a precizat că tendința pro-UE a devenit mai vizibilă după toamna anului 2021, când o penurie de aproximativ 100.000 de șoferi de camion a făcut ca multe companii și consumatori britanici să nu poată achiziționa bunuri importate.
Atunci, analiștii au susținut că mulți dintre acești șoferi de camioane proveneau din Europa de Est, dar retragerea de pe piața unică, care asigură libertatea de circulație a lucrătorilor, i-a împins să caute oportunități mai bune pe continent.
Criza a dezvoltat sentimentul anti-Brexit
Criza actuală a costului vieții, determinată de spirala inflației și a prețurilor la energie, a adâncit și mai mult decalajul dintre cei care susțin Brexit și cei care îl regretă, a declarat Curtice, deși este prea devreme pentru a concluziona că britanicii vor reconsidera efectiv rezultatul referendumului.
Niciunul dintre principalele partide politice din Marea Britanie nu intenționează să promoveze sau să ceară un nou referendum, deoarece țara încearcă încă să își definească identitatea post-Brexit.
Curtice a remarcat că Partidul Laburist de stânga, condus de Keir Starmer, nu pare pregătit să redeschidă dezbaterea privind apartenența la UE sau la piața comună, temându-se că întrebarea ar speria votanții cheie.
Partidul Laburist a înregistrat o creștere a sprijinului în ultimele săptămâni după demisia a doi prim-miniștri conservatori afectați de scandaluri, Boris Johnson și Liz Truss, în mai puțin de patru luni.
Numirea lui Rishi Sunak, care la sosirea la 10 Downing Street a promis să repare greșelile lui Truss, a stopat oarecum hemoragia, a spus Curtice.
Dar conservatorii, la putere din 2010, rămân în continuare la 30 de puncte în spatele laburiștilor în ultimele sondaje.
„Niciun guvern aflat la putere în timpul unei crize financiare nu a supraviețuit unor alegeri”, a declarat Curtice reporterilor. „Au pierdut teren pentru că opinia publică simte că nu mai poate avea încredere în conservatori pentru a conduce țara”, potrivit Euronews.
Următoarele alegeri generale din Marea Britanie sunt programate să aibă loc cel târziu în ianuarie 2025.