Mai bine aflam că se scumpesc facturile: ce ne așteaptă, de fapt, pe piețele de energie
Poate că mulți dintre noi am prefera să aflăm că vine un alt val de scumpiri peste piețele de energie, decât să știm că experții nu au nici cea mai vagă idee despre cum vor evolua prețurile.
Incertitudinea este mai dură și mai dificil de suportat decât orice veste proastă, oricât de gravă ar fi ea. Din această perspectivă, cele mai recente previziuni conturate de experții în energie ne îngrijorează mai tare decât dacă am afla, concret, că ne așteaptă noi scumpiri.
Conform Iulianei Pănescu, şefa diviziei de trezorerie a companiei Premier Energy, (al treilea mare distribuitor de gaze din România, după Engie şi E.ON), nimeni nu poate şti care vor fi preţurile peste un an. Piețele sunt extrem de volatile în acest moment.
Incertitudinea „ne omoară”
În momentul de față, există mult prea mulți factori variabili ce pot influența evoluțiile piețelor de energie și implicit prețurile la electricitate. Desigur, războiul din Ucraina constituie elementul central al acestor factori și, totodată, cel mai mare risc la adresa stabilității costurilor și securității energetice din Europa, per ansamblu.
„Volatilitatea este foarte mare, iar estimările făcute cu puţin timp în urmă nu mai au nicio legătură cu ce se întâmplă în realitate. De exemplu, nimeni nu poate cuantifica deocamdată efectele războiului din Ucraina, a spus Pănescu pentru Agerpres.
Întrebată cum crede că va arăta preţul peste un an, ea a arătat că orice scenariu este posibil: „Nici cu un glob de cristal nu mai poţi spune de acum ce o să fie”. Totuşi, ea îşi menţine declaraţia făcută în urmă cu un an, când a afirmat că era utilităţilor ieftine a luat sfârşit.
Toate speranțele experților se îndreaptă acum către energia verde. Specialistul explică faptul că, datorită finanțărilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), noul val de proiecte de energie regenerabilă, care vor fi instalate în următorii ani în România, va fi mai puternic decât primul.
Oficialul din energie are încredere în capacitatea țării noastre de a deveni independentă în plan energetic, datorită resurselor de care dispunem, iar acest scenariu vine să ne aducă o notă de optimism, în condițiile în care UE și-a stabilit ca obiectiv această independență față de Rusia și putem participa activ la realizarea planului, deși toți înalții oficiali admit că misiunea nu e tocmai simplă.