Magnații ruși trăiesc cel mai negru coșmar al lor: UE a decis asta, peste noapte

Magnații ruși trăiesc cel mai negru coșmar al lor: UE a decis asta, peste noapte

Uniunea Europeană intensifică valul de sancțiuni adoptat împotriva Moscovei, după ce Rusia a decis să invadeze Ucraina. Cele mai recente măsuri adoptate de blocul comunitar au o țintă directă: clasa celor mai bogați oameni din Rusia.

Măsurile adoptate de curând vor lovit puternic elita rusă, cred europenii, care au decis să stopeze exporturile de produse de lux, din Uniunea Europeană, către Rusia.

Aceasta este una dintre măsurile adoptate la reuniunea G7, după cum a anunțat însăși șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Nu vin vești bune pentru magnații ruși

Rușii care dețin averi impresionante sunt dependenți de produsele de import din Uniunea Europeană, de unde le vin produse de lux ale unor renumite branduri, ce îi ajută pe aceștia să își mențină imaginea în cercurile exclusiviste sau să facă investiții în această zonă. Toate acestea vor fi date uitării, anunță oficialii blocului comunitar.

”Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu ar trebui să poată profita de stilul lor de viaţă somptuos în timp ce în Ucraina cad bombe asupra unor nevinovaţi”, a transmis, vineri, Ursula von der Leyen.

Totuși, din perspectivă economică, decizia Uniunii Europene va fi una ce va aduce prejudicii și firmelor exportatoare ale UE. Din moment ce le va dispărea o mare piață de consum, e mai mult decât firesc faptul că vor resimți pierderi în cifrele de afaceri.

Între timp, rușii pregătesc un răspuns dur împotriva companiilor care au decis să se retragă de pe piața locală.

McDonald’s, Ikea, Shell, Coca-Cola sau H&M sunt doar câteva dintre giganții globali care au decis să părărească Rusia, în semn de protest la conflictul militar pe care Moscova l-a declanșat în țara vecină. Însă Vladimir Putin nu va rămâne pasiv la această situație care îi afectează economia internă. Se pare că partidul de guvernământ al preşedintelui rus Vladimir Putin, Rusia Unită, a anunţat miercuri că o comisie guvernamentală a aprobat primul pas spre naţionalizarea proprietăţilor companiilor străine care părăsesc ţara.

Comisia sprijină o lege care pune firmele deţinute în procent de peste 25% de străini din „state neprietenoase” sub administraţie externă pentru a preveni falimentul şi a salva locurile de muncă, adaugă Rusia Unită, într-un comunicat pe aplicaţia Telegram.

Însă această măsură este aspru criticată chiar de unul dintre magnații ruși, cu foarte mare experiență în lumea de business.

Vladimir Potanin, un magnat al metalelor din Rusia, susține că naționalizarea ar duce Rusia în timpul Revoluției bolșevice din 1917

„Nu ar trebui să trântim uşa ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care ne-am străduit atât de mult să le cultivăm”, a scris Potanin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Citește și: