Magda, orfana de 17 ani care a ajuns cea mai frumoasă femeie din țară. Prima Miss România s-a ales cu numai 100 dolari și un ceas VIDEO

ACTUALITATE
Magda, orfana de 17 ani care a ajuns cea mai frumoasă femeie din țară. Prima Miss România s-a ales cu numai 100 dolari și un ceas VIDEO
11 nov. 2022 | 14:13

Concursurile de miss au darul de a atrage atenția publicului, iar asta nu se întâmplă de acum, ci de aproape 100 de ani, la noi în țară.

Evident, de atunci, standardele în ceea ce privește „cea mai frumoasă femeie din țară” s-au schimbat un pic, însă acest lucru este cât se poate de normal. Societatea se schimbă și, odată cu aceasta, și valorile sau gusturile oamenilor în ceea ce privește noțiunea de „frumos”.

Primul concurs de miss, din România, a fost organizat în anul 1929, iar povestea câștigătoarei trofeului este una cu adevărat înduioșătoare.

Magda-Demetrescu-prima-miss-romania-1929

Magda Demetrescu, prima câștigătoare a concursului Miss România (1929)

Primul concurs de miss de la noi din țară: care erau standardele acelor timpuri, cum trebuiau să fie fetele

Concursurile de miss există, într-o formă sau alta, „de când lumea și pământul”, chiar din perioada Greciei Antice. Frumusețea a captivat mereu, indiferent de perioada din istorie în care a existat.

Totuși, la noi în țară, concursurile de frumusețe au început să se deruleze abia în 1929, când prima Miss România și-a primit coroana.

Revista „Libertatea Ilustrată” organiza, la vremea respectivă, o competiție cu scopul de a desemna cea mai atrăgătoare femeie de pe meleagurile noastre.

La preselecția din 1929 s-au înscris mai bine de 800 de fete din întreaga Românie. Dintre acestea, 72 au fost selectate pentru a intra în competiție.

În mod evident, existau anumite criterii de selecție. Fetelor înscrise li se cerea să nu fie măritate și să nu aibă mai puțin de 16 ani și nici mai mult de 25. Moralitatea era, de asemenea, apreciată. Cu alte cuvinte, fetele trebuiau să aibă o conduită ireproșabilă și să nu fie „atașate” de niciun scandal.

În plus, doritoarele trebuiau să se prezinte la preselecții nefardate și să poarte rochii simple, astfel încât juriul să le poată evalua just, fără „filtrele” înfrumusețării. Se punea accent pe frumusețea naturală, așa cum deja ți-ai dat seama.

În cadrul procesului de jurizare, „comitetul” lua în calcul chipul, grația mișcărilor, dar și linia corpului, feminitatea stând la loc de cinste.

Magda Demetrescu, prima câștigătoare a concursului Miss România (1929)

Magda Demetrescu, prima câștigătoare a concursului Miss România (1929)

Magda, cea mai frumoasă femeie din România anului 1929, a leșinat când a auzit vestea

Magda Demetrescu a reușit să bifeze toate cerințele, se pare. Astfel, în 1929, ea a devenit oficial prima Miss România. Avea vârsta de 17 ani și o poveste de viață departe de ceea ce s-ar fi crezut sau sperat.

Magda avea să rămână orfană de mama imediat după naștere, iar destinul alegea să-și ascută din nou colții cinci ani mai târziu când îl lua de lângă copilă și pe tatăl acesteia.

Fetița urma să fie crescută de o mătușă.

De un bun simț ieșit din comun și de o modestie proverbială, Magda Demetrescu se încumeta, totuși, să se înscrie la primul concurs Miss România, fără prea mari speranțe, însă.

Pesemne că prezența atâtor fete frumoase, într-o singură încăpere, nu a ajutat-o prea mult ca să anticipeze ce avea să i se întâmple cât de curând.

Din juriul primei ediții de miss de la noi au făcut parte ministrul de Interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigra Samurcaș, scriitorul Liviu Rebreanu, dar și prințesa Alexandrina Cantacuzino.

La auzul veștii, Magda Demetrescu a leșinat de emoție.

Nici n-aveam cum altfel, de vreme ce frumoasa fată avea să ajungă în Statele Unite ale Americii ca să reprezinte România la Miss Univers.

„Mă înduioşează şi mă stinghereşte această atenţie deosebită. Cu ce am meritat- o? Şi voi putea oare, Doamne, Doamne, să înfăţişez în America toată frumuseţea ţării mele?”, declara, la vremea respectivă, Magda Demetrescu.

Magda Demetrescu Miss Romania 1929

Magda Demetrescu, prima câștigătoare a concursului Miss România (1929)

Era înaltă, suplă și extrem de feminină, relata presa acelor vremuri, despre Miss România.

În America, Magda Demetrescu a ajuns să se clasese pe locul 6 în lume, primind modesta sumă de 100 de dolari și un ceas.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele