22 nov. 2022 | 14:50

Ucraina este furioasă pe Viktor Orban, care provoacă un nou scandal în Europa. Prima reacție a premierului Ungariei

ULTIMA ORĂ
Ucraina este furioasă pe Viktor Orban, care provoacă un nou scandal în Europa. Prima reacție a premierului Ungariei

Ministerul Afacerilor Externe „dezaprobă ferm” gestul făcut de premierul ungar Viktor Orban, după ce acesta a apărut cu un fular ce înfățișa Ungaria mare la meciul țării sale cu Grecia. Potrivit MAE românesc, atitudinea premierului ungar vine în contrast cu deschiderea dialogului bilateral dintre cele două state.

Viktor Orban stârnește un nou scandal în Europa

„Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar”, se arată în comunicatul MAE.

Update 22 noiembrie, ora 14.44. Acuzat de revizinism după ce a apărut cu un fular pe care era harta Ungariei Mari, premierul Viktor Orban intervine cu o primă reacție: „Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ce nu este acolo”.

Update 22 noiembrie, ora 13.19. Ucraina anunță că îl va convoca pe ambasadorul Ungariei, în semn de protest față de premierul Viktor Orban, care a mers la un meci de fotbal purtând un fular care înfățișează o parte din teritoriul ucrainean ca parte a Ungariei, potrivit Kievului.

„Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-ungare și nu respectă principiile politicii europene”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko. MAE ucrainean dorește scuze și o dezmințire a oricăror pretenții maghiare asupra teritoriului său.

Atitudinea lui Orban, inacceptabilă

Atitudinea lui Viktor Orban este „inacceptabilă” și contrazice realitatea actuală și dialogul bilateral dintre România și Ungaria, mai arată comunicatul transmis de MAE.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria de a construi o relație bilaterală în parametrii definitorii ai instrumentului de bază care guvernează relația bilaterală, anume Tratatul privind înțelegerea, cooperarea și buna vecinătate între România și Republica Ungaria, semnat la Timișoara, la 16 septembrie 1996 și respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, în acest an, se împlinesc două decenii”, arată comunicatul MAE.

Viktor Orban a publicat luni un film pe pagina proprie de Facebook dinaintea meciului de fotbal dintre Ungaria și Grecia în care a purtat un fular cu harta Ungariei Mari, din care se regăsea și o parte din Transilvania.