22 iul. 2022 | 15:02

Lukashenko a numit un nou ambasador în Rusia. Ce plan are apropiatul lui Putin

ULTIMA ORĂ
Lukashenko a numit un nou ambasador în Rusia. Ce plan are apropiatul lui Putin

Belarus a numit un nou ambasador în Rusia, au anunțat vineri agențiile de presă de stat, în timp ce Moscova și Minsk continuă să stabilească legături mai strânse pe fondul izolării tot mai mari a celor două țări față de Occident.

Belarus, ambasador nou în Rusia

Moscova este principalul susținător al Belarusului, iar cele două părți – care fac oficial parte dintr-un „stat al Uniunii” fără frontiere – au accelerat discuțiile de integrare în ultimii ani, după ce ambele au fost afectate de sancțiuni occidentale.

Reprimarea de către liderul belarus Alexander Lukașenko a protestatarilor și a opoziției după alegerile prezidențiale contestate din 2020 a împins Minskul și mai mult în brațele Moscovei, iar acesta a permis Rusiei să folosească teritoriul belarus ca una dintre rampele de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina.

În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele rus Vladimir Putin vineri, Lukașenko a declarat că cei doi lideri au convenit să îl numească pe Dmitri Krutoi ca nou trimis al Minskului la Moscova, a relatat agenția de presă de stat Belta, citând biroul de presă al lui Lukașenko.

Krutoi a fost șef adjunct al administrației prezidențiale din Belarus și a fost implicat anterior în proiecte de integrare cu Rusia – o listă largă de domenii politice în care cele două țări au convenit să se apropie.

Cooperarea dintre Rusia și Belaurs, din ce în ce mai strânsă

Krutoi îl înlocuiește pe Vladimir Semashko, un diplomat belarus veteran care a fost ambasador în Rusia din 2018.

„Am menținut întotdeauna legături foarte strânse cu regiunea rusă Kaliningrad. Mă refer la transporturile de bunuri industriale, bunuri agricole și alimente.

Muncitorii noștri din construcții au lucrat foarte mult acolo. În general, Uniunea Europeană a înțeles că a exagerat puțin și restricțiile privind tranzitul feroviar către regiunea Kaliningrad, care au fost introduse în mod neașteptat la mijlocul lunii trecute, au fost eliminate”, declara Vladimir Semashko.

În cuvintele sale, Belarus va acorda o atenție deosebită cooperării cu regiunea Kaliningrad. Belarus intenționează să crească exportul către Rusia cu o treime în acest an și ar putea crește exportul către Kaliningrad chiar mai mult decât atât, a precizat ambasadorul.