06 iun. 2022 | 09:33

Lovitură dură pentru Rusia. Ce a făcut Uniunea Europeană. Cel mai important diplomat al Moscovei s-a enervat

ULTIMA ORĂ
Lovitură dură pentru Rusia. Ce a făcut Uniunea Europeană. Cel mai important diplomat al Moscovei s-a enervat

Rusia a dat vina pe Occident după ce ministrul de externe Serghei Lavrov a fost nevoit să anuleze o vizită în Serbia, deoarece țările din jurul acesteia și-au închis spațiul aerian pentru avionul său.

Lavrov, noi acuzații la adresa Occidentului

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a numit această acțiune „un alt canal de comunicare închis”, în comentarii raportate de agențiile de presă rusești.

Lavrov trebuia să poarte luni discuții la Belgrad cu președintele Aleksandar Vučić, dar Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian pentru avionul care l-ar fi transportat pe cel mai important diplomat al Moscovei, potrivit ziarului sârb Vecernje Novosti.

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat deja o interdicție a spațiului aerian la nivelul UE.

„Diplomația noastră încă nu stăpânește teleportarea”, a declarat o sursă de rang înalt din Ministerul de Externe pentru agenția rusă de știri Interfax.

Vučić a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie, dar războiul din Ucraina reprezintă o provocare semnificativă pentru președinte, în condițiile în care Serbia pare să fie în echilibru între cererea sa de a fi membră a UE și o alianță instinctivă cu Rusia.

Serbia și Rusia au legături istorice, religioase și culturale strânse, iar Moscova a oferit un sprijin crucial Belgradului în Consiliul de Securitate al ONU, blocând independența Kosovo.

Serbia este total dependentă de petrolul și gazele rusești și nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. În aprilie, Vučić a acuzat Ucraina și o țară UE anonimă de orchestrarea unei serii de amenințări cu bombă împotriva avioanelor Air Serbia. El nu a furnizat dovezi pentru această afirmație, pe care Ucraina a numit-o „nefondată”.

Președintele a întârziat să condamne agresiunea rusă, care a fost inițial raportată în tabloidele pro-guvernamentale ca o invazie ucraineană a Rusiei.

Vučić și președintele rus Vladimir Putin au convenit luna trecută că Rusia va continua să furnizeze gaze naturale Serbiei, în timp ce alte țări au fost deconectate pentru că au refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.