18 nov. 2022 | 15:52

Lovitură dură pentru România. O altă țară europeană se opune aderării la spațiul Schengen

ULTIMA ORĂ
Lovitură dură pentru România. O altă țară europeană se opune aderării la spațiul Schengen

Austria nu este de acord cu extinderea spațiului Schengen, a precizat, vineri, 18 noiembrie, ministrul de Interne, Gerhard Karner, citat de publicațiile Kurier și Der Standard. „Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, potrivit oficialului de la Viena.

Austria se opune aderării României la spațiul Schengen

Comisia Europeană dorește ca Bulgaria, Croația și România să fie incluse în spațiul Schengen, dar ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, se pronunță împotriva acestor acțiuni.

Recent, CE a votat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără control la Bulgaria, Croația și România, așa că este timpul să le urăm bun venit, a spus, la Bruxelles, comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Autoritatea europeană a solicitat statelor UE să permită acestor trei țări membre să participe pe deplin la Schengen. Votul urmează să aibă loc joi, 8 decembrie, și este necesară unanimitatea. Acum, însă, și Austria se opune aderării acestor națiuni la zona fără frontiere, după cum a precizat ministrul de Interne, Gerhard Karner.

Cum își motivează reticența

De vină este fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Mai mult de 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în 2022, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din blocul comunitar, subliniază Ministerul austriac de Interne.

„Este un moment inoportun să votăm extinderea acum, dacă sistemul frontierelor externe nu funcționează. Factorul declanșator al rezistenței este fluxul de refugiați care se varsă în Balcani spre Europa Centrală. Peste 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE”, susțin oficialii de la Viena.

Nu va exista un vot special

Prin urmare, extinderea va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială a miniștrilor de Interne, în condițiile în care Croația este deja aproape de aderarea la Schengen. Totuși, nu va exista un vot special pentru această țară, deoarece președinția cehă dorește să supună aderarea la vot doar într-un bloc comunitar, a explicat oficialul austriac.

Până acum, doar Olanda s-a arătat reticentă față de primirea României și Bulgariei în Schengen. Este pentru prima oară când un oficial guvernamental austriac iese public să anunțe opoziția țării sale.

Ce s-a întâmplat în ianuarie

În luna ianuarie, ministrul român de Interne, Lucian Bode, i-a mulțumit omologului asutriac Gerhard Karner pentru susținerea în procesul de aderare la Schengen: „Un subiect important al discuțiilor noastre a fost Spațiul Schengen, ocazie cu care am evidențiat faptul că România este un contributor foarte important la arhitectura de securitate a Uniunii Europene. Obiectivul prioritar al României rămâne aderarea la spațiul Schengen, sens în care i-am mulțumit omologului meu pentru susținerea dată în ceea ce privește adoptarea unei decizii de aderare la spațiul Schengen, aceasta fiind reiterată și în cadrul discuțiilor de astăzi. România și-a asumat toate obligațiile care decurg din acquis-ul Schengen, fără însă să beneficieze efectiv de aceste drepturi”.