08 iun. 2022 | 16:53

Locul unic în România: lacul cu ape în nuanțe ireale ”născut din lacrimile unui îndrăgostit”

ACTUALITATE
Locul unic în România: lacul cu ape în nuanțe ireale ”născut din lacrimile unui îndrăgostit”

Țara noastră oferă foarte multe frumuseți naturale, atrăgând mii de turiști anual. Cu toate acestea, există anumite locuri aparte, cum ar fi și acest lac unic din România.

Acest loc de poveste poate fi regăsit în județul Caraș-Severin, iar culorile apei sale sunt de o frumusețe aparte. Aflat în mijlocul pădurii, este unul dintre cele mai căutate obiective turistice ale zonei, mii de turiști ajungând aici anual.

Parcul se află la granița dintre Munții Aninei și Munții Locvei, undeva pe valea râului Beiu. Aici, oricine ajunge poate vedea lacul Ochiul Beiului care deține o apă turcoaz de o frumusețe aparte. De multe ori, cei care vad fotografii cu acest lac consideră că pozele sunt trucate, doar că, în realitate, lacul este și mai frumos.

Dacă ajungi acolo și ești tentat să faci o baie în apa lacului, află că acest lucru e interzis. Lacul este protejat de lege, fiind declarat monument al naturii, iar scăldatul este strict interzis. Potrivit Romsilva, cei care se aventurează să facă acest lucru, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.

Lacul unic din România care nu îngheață niciodată

Lacul Ochiul Beiului are o adâncime de 3,6 metri, fiind alimentat în permanență de un izvor carstic. Acesta este motivul pentru care apa lacului nu îngheață niciodată, indiferent de cât de scăzută este temperatura. Mai mult, temperatura apei lacului se menține pe tot parcursul anului cuprinsă între 4 și 8 grade Celsius.

unic românia

Lacul s-ar fi format din lacrimile unui indragostit

Acesta reprezintă cel mai mare lac carstic din România, având o suprafață de 284 de metri pătrați. Este imposibil ca un astfel de loc să nu aibă în spate și câteva legende. Fiind situat la o altitudine de 300 de metri și o formă ovală, lacul poate fi asemănat cu un ochi, astfel că și legenda are legătura cu forma sa.

În perioada Imperiului Otoman, provinciile erau conduse de către bei. Fiului unuia dintre acești s-a îndrăgostit de fiica unui cioban pe care a răpit-o și închis-o în Turnul Mare din Cheile Nerei. Potrivit legendei, fata a reușit să evadeze în timpul nopții, iar beiul a poruncit uciderea acesteia. Fiul său a plâns neîncetat din această cauză, în mijlocul pădurii, astfel că a luat naștere acest lac.