Locul din România cu un peisaj unic unde se răsfățau Dacii și Romanii, de puțini știut. Unde sunt băile termale de la Geoagiu
Anumite locuri din România sunt de o frumusețe aparte și oferă un peisaj unic zonei. Unul dintre acestea este reprezentat de băile termale de la Geoagiu unde în trecut era locul de răsfăț al dacilor și romanilor.
Aceste băi termale din Geoagiu există de aproximativ două milenii și se spune că în trecut reprezentau locul de răsfăț al oamenilor înstăriți. La baza acestei povești stau cele 11 plăci votive confecționate din aur, dar și vechile altare care erau dedicate zeilor.
În trecut, acest complex mai era cunoscut sub denumirea de Germisara. Dacii cunoșteau foarte bine efectele benefice pe care le au izvoarele termale asupra organismului. Acest nume a fost utilizat însă până când romanii au ajuns în zonă și au preluat conducerea asupra complexului care, ulterior a fost transformat într-un loc considerat luxos.
După ce romanii s-au retras și până în Evul Mediu, informațiile despre aceste băi au dispărut. Undeva pe la jumătatea secolului al XVI-lea însă, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru că în acea perioadă a fost descoperit un document din care reiese că Ioan Sigismund Zapolya, regele Ungariei, reamenaja băile termale și le utiliza frecvent.
Băile termale de la Geoagiu oferă un peisaj unic în România
Începând cu prima parte a secolului XX, peste vechile ruine a luat naștere o nouă stațiune. Astfel, construcțiile au ascuns o bună parte din așezările din zonă, după cum afirmă arheologii. În trecut, principalele izvoare termale ajungeau în bazinul principal natural, iar mai apoi, au fost utilizate pentru alimentarea unor alte bazine.
La sfârșitul anilor 1980, bazinul natural a fost supus unor lucrări de modernizare, fiind întărit cu ajutorul betonului însă fără să îi fie modificat aspectul. Plăcile votive sunt confecționate din aur din recunoștință pentru zei sau nimfe care erau considerate protectoarele acestor izvoare.
Șapte dintre aceste plăcuțe se pot regăsi la Muzeul din Deva, în timp ce a opta poate fi văzută la Muzeul din Alba Iulia. Unele studii care au fost efectuate asupra acestor plăci au arătat că aurul din care sunt confecționate provin din zăcământul de pe Valea Morii.
În trecut, Germisara se situa pe drumul care lega Apulum de Sarmisegetuza Ulpia Traiana, fiind traseul pe care era transportat aurul din Apuseni către monetăriile Imperiului. De acolo, acesta era rafinat pentru a ajunge la 23,5 carate și transformat în monede.
Anual, zeci de mii de turiști ajung pe aceste urme ale istoriei din dorința de a afla poveștile locului, dar și pentru a se relaxa la băile termale. Această stațiune se regăsește pe Valea Geoagiului, la aproximativ cinci kilometri distanță de orașul cu același nume, la baza sa aflându-se vechile ruine de altădată.