15 mai 2022 | 07:49

Lipsa acută de somn schimbă modul în care vedem lumea: explicația cercetorilor

ACTUALITATE
Lipsa acută de somn schimbă modul în care vedem lumea: explicația cercetorilor

Oamenii de știință continuă să descopere modalități în care lipsa somnului ne afectează sănătatea mentală și fizică. Un nou studiu dezvăluie că o lipsă gravă de somn poate influența chiar și modul în care îi vedem ceilalți oameni.

Când nu dormim suficient, petrecem mai puțin timp privind fețele altora, arată studiul. Așadar, relațiile cu oamenii ar putea fi afectate.

„Deoarece expresiile faciale sunt cruciale pentru înțelegerea stării emoționale a celorlalți, a petrece mai puțin timp fixându-ne pe fețe, în lipsa somnului, poate crește riscul ca starea emoțională a altora să fie interpretată incorect sau prea târziu”, este de părere cercetătorul Lieve van Egmond.

Autorii studiului au recrutat 45 de participanți care au trecut printr-o noapte fără somn și altul care a dormit 8 ore. În fiecare dintre cazuri, anumiți senzori de urmărire ai ochilor au fost folosiți, a doua zi, pentru a monitoriza privirea subiecților în timp ce se uitau la imagini cu fețele ale altor oameni.

Lipsa de somn te face mai puțin atent la ceea ce te înconjoară

Pe fețele arătate subiecților au fost expuse mai multe stări: fericire, furie, frică, dar și una neutră. Participanții au fost, de asemenea, rugați să evalueze atractivitatea, încrederea și sănătatea figurilor pe care le-au văzut.

„Descoperirea că subiecții lipsiți de somn din experimentul nostru au evaluat fețele furioase ca fiind mai puțin demne de încredere și cu aspect sănătos, iar pe cele neutre și înfricoșate ca fiind mai puțin atractive indică faptul că pierderea somnului este asociată cu impresii sociale negative”, a adăugat neurologul Christian Benedict. „Acest lucru ar putea duce la o motivație mai mică de a interacționa social”, a continuat el.

Poate că nu este o surpriză că lipsa somnului ne face mai puțin probabil să dorim să socializăm cu ceilalți, însă studiul vine cu câteva date interesante, în plus. Lipsa de somn poate veni la pachet cu izolarea socială a omului.

„Participanții la studiul nostru sunt adulți tineri”, a adăugat van Egmond. „Nu știm dacă rezultatele noastre sunt generalizabile la alte grupe de vârstă”.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele