Liderul separatiștilor din Donețk mărește miza războiului: Rusia trebuie să cucerească toată Ucraina
Liderul separatiştilor proruşi din regiunea ucraineană Doneţk, Denis Puşilin, îndeamnă Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, spunând că principalele oraşe din această ţară sunt rusești. Potrivit lui, Cernihiv, Harkov sau Zaporojie au fost fondate de ruși.
Omul lui Putin din Donețk, anunț ce dă fiori
Denis Pușilin, liderul militanților separatiști din regiunea Donețk ocupată temporar, așa-numita „RPD” [Republica Populară Donețk – n.red.], s-a aflat, miercuri, în Belarus. Potrivit RIA Novosti, oficialul a depus flori la memorialul Cetății Brest, apoi a spus că „a sosit timpul să eliberăm din nou orașele fondate de poporul rus: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkiv, Zaporijie și Luțk”, răspândite pe întreg teritoriul ucrainean.
„Astăzi, a venit timpul să eliberăm oraşele rusești, fondate de ruşi: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie, Luţk”, a precizat Denis Puşilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a oraşului Brest (Belarus) după ocupaţia nazistă.
Războiul Moscovei în Ucraina este susținut de Belarus
Anterior, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a recunoscut deja, în toate intențiile și scopurile, formarea „Republicii Populare Lugansk” și a „Republicii Populare Donețk”, precum și anexarea Crimeei de către Rusia. Liderul de la Minsk nu a ezitat să spună că ar emite un decret de mobilizare a armatei, dacă va fi necesar.
Vladimir Putin susține că a lansat ofensiva din Ucraina (24 februarie) deoarece vrea să protejeze populaţia rusofonă din est de un pretins genocid orchestrat de puterea ucraineană și Occident. Asaltul armatei sale asupra Kievului a eşuat, dar soldații ruși au cucerit o mare parte din sudul şi estul Ucrainei, cu preţul unor lupte sângeroase în curs de desfășurare.
Două regiuni strategice ar putea adera la Rusia
Liderul de la Kremlin a negat, în repetate rânduri, realitatea unei naţiuni ucrainene, considerând că aceasta a fost separată artificial de Federația Rusă. Putin a dat asigurări că nu doreşte ocuparea ţării vecine, dar autorităţile instalate de Moscova în sudul și estul Ucrainei pregătesc făţiş anexarea acestor regiuni prin referendumuri.
Astfel, în prima jumătate a lunii septembrie, cetățenii din Zaporojie vor fi chemați la urne, pentru a stabili statutul regiunii, a transmis Vladimir Rogov, oficial numit de Moscova în consiliul administrativ. Un scrutin similar va fi organizat și în Herson (sud). Votul privind aderarea la Federația Rusă a celor două regiuni poate avea loc în aceeași zi, a mai spus Rogov, fără a dezvălui data exactă.