Liderul NATO: „Folosirea armelor chimice de către Rusia schimbă complet natura conflictului”. Alianța, pregătită să își apere teritoriul

Liderul NATO: „Folosirea armelor chimice de către Rusia schimbă complet natura conflictului”. Alianța, pregătită să își apere teritoriul
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la Bruxelles, că NATO este gata să își apere teritoriile, iar folosirea armelor chimice de către Rusia „schimbă fundamental natura conflictului”. Totodată, el a reiterat intensificarea prezenței militare în partea de est a Alianței.

Jens Stoltenberg: ”Armele chimice schimbă natura conflictului din Ucraina”

„Am intensificat prezența militară în partea de est a NATO. Vom crea patru noi grupuri de luptă în Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria. Trebuie să facem mai multe și să o facem repede. (…)

Am oferit Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, sisteme anti-tanc, muniție și combustibil, aliații oferă mai multe forme de sprijin.

Dar am spus că nu vom trimite armate NATO la sol și în aer pentru că acest conflict va escalada. (…) Orice folosire a armelor chimice va schimba fundamental natura conflictului, va fi o încălcare flagrantă a regulilor internaționale și reacția va fi ca atare.

Nu voi specula, dar NATO e gata să își apere teritoriul și să reacționeze la orice fel de atac”, a spus liderul NATO.

El a cerut Chinei să se alăture condamnării Rusiei și să nu ofere sprijin pentru invazia rusă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că liderii alianței sunt așteptați joi să angajeze „creșteri majore” ale trupelor de-a lungul flancului său estic, atunci când se vor întâlni la Bruxelles pentru summitul său extraordinar pentru a discuta despre războiul Rusiei în Ucraina.

Discursul ținut de secretarul general NATO

El a ținut să amintească Chinei că Rusia nu este partea corectă a războiului de care să fie. Liderul NATO a declarat că membrii alianței sunt îngrijorați că China ar putea oferi sprijin material pentru invazia rusă.

„China a oferit Rusiei sprijin politic, inclusiv prin răspândirea de minciuni flagrante și dezinformare.
Iar aliații sunt îngrijorați de faptul că China ar putea oferi sprijin material pentru invazia rusă.

Mă aștept ca liderii să facă apel la China să se ridice la înălțimea responsabilităților sale ca membru al Consiliului de Securitate al ONU.

Să se abțină de la sprijinirea efortului de război al Rusiei. Și să se alăture restului lumii pentru a cere o încetare imediată și pașnică a acestui război. De asemenea, solicităm Belarusului să pună capăt complicității sale în invazia lui Putin”, a spus el.

Totodată, secretarul general al alianței a vorbit despre summit-ul extraordinar și a cerut țărilor membre să își dubleze eforturile pentru a investi mai mult în ajutorarea Ucrainei.

„Deciziile pe care le vom lua mâine vor avea implicații de mare anvergură. Consolidarea majoră a securității noastre va necesita investiții majore în domeniul apărării.

Așadar, mă aștept ca aliații să fie de acord să își dubleze eforturile pentru a investi mai mult. Există un nou sentiment de urgență. Pentru că nu putem considera că pacea este de la sine înțeleasă.

De la începutul acestei crize, Europa și America de Nord au stat împreună, unite în NATO.
Și rămânem uniți. Opunându-ne agresiunii Rusiei, sprijinind Ucraina și protejând toți aliații.

Citește și: