21 oct. 2022 | 10:25

Liderii UE, acord pentru „o foaie de parcurs” după 11 ore de dispute pe criza energetică. Germania nu vrea plafonarea prețurilor

ULTIMA ORĂ
Liderii UE, acord pentru „o foaie de parcurs” după 11 ore de dispute pe criza energetică. Germania nu vrea plafonarea prețurilor

Liderii UE au ajuns vineri la un acord privind o „foaie de parcurs” menită să pună în aplicare, în câteva săptămâni, măsuri care să protejeze consumatorii europeni de creșterea prețurilor la energie. Acordul a fost încheiat după 11 ore de dispute pe marginea unor propuneri generale de reducere a facturilor la energie, în contextul în care prețul gazelor a crescut vertiginos din cauza războiului din Ucraina.

Liderii UE, măsuri după explozia prețurilor la energie

Cele 27 de state membre ale blocului comunitar se ceartă de luni de zile cu privire la inițiativele comune pe care să le adopte, în condițiile în care mixurile energetice ale țărilor sunt foarte diferite.

Deși anunțarea textului reuniunii la nivel înalt a reprezentat o demonstrație publică de unitate, a fost clar că viitoarele negocieri vor rămâne dificile. Un pas în acest sens va fi făcut săptămâna viitoare, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE la Luxemburg.

Acordul de la summit a stabilit o „foaie de parcurs solidă pentru a continua să lucrăm la subiectul prețurilor la energie”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, în cadrul unei conferințe de presă.

Textul publicat invită Comisia Europeană și țările UE să găsească, în următoarele săptămâni, modalități de a-i proteja pe consumatori de prețurile ridicate, „păstrând în același timp competitivitatea globală a Europei și integritatea pieței unice”.

Criza energetică, amenințare la adresa pieței interne a UE

Președintele Consiliului European, Michel Michel, a declarat că „criza energetică reprezintă o amenințare la adresa pieței interne” a UE și a subliniat că este nevoie de o „coordonare maximă” pentru a o proteja.

Cel puțin 15 țări din UE – mai mult de jumătate din blocul comunitar – fac presiuni pentru o plafonare ambițioasă a prețurilor și sunt tot mai neliniștite de grevele și protestele legate de costul vieții care se răspândesc în Franța, Belgia și alte state membre.

Însă ideea plafonării prețurilor a întâmpinat rezistență din partea Germaniei, cea mai mare economie a UE, care se teme că aprovizionarea cu gaze ar putea sfârși prin a se îndrepta către piețele mai profitabile din Asia.

Mai multe economii mai mici sunt, de asemenea, furioase că guvernul german nu va susține plafonarea prețurilor la gaze și că își va ajuta cetățenii să plătească prețurile ridicate prin intermediul unui buget de 200 de miliarde de euro.

În cele din urmă, textul convenit a precizat că ar trebui efectuată o „analiză a costurilor și a beneficiilor” unui plafon de preț pentru producția de energie electrică și că va fi evaluat impactul dincolo de Europa.

Președintele francez Emmanuel Macron, care intrase la summit spunând că Germania se izolează, și-a exprimat satisfacția față de rezultat.

„Următoarele două sau trei săptămâni vor permite Comisiei să vină cu aceste mecanisme” care să fie puse în aplicare.

El a declarat că a trimis un „semnal foarte clar piețelor cu privire la determinarea și unitatea noastră”.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că s-au făcut „progrese bune”.

„Am vrut, împreună, să limităm fluctuațiile care ar putea fi cauzate de speculații”.