12 dec. 2022 | 20:56

Liderii G7, summit virtual după discuția dintre Joe Biden și Zelenski: „Îl vom trage la răspundere pe Putin”

ULTIMA ORĂ
Liderii G7, summit virtual după discuția dintre Joe Biden și Zelenski: „Îl vom trage la răspundere pe Putin”

Liderii Grupului celor Șapte vor purta discuții virtuale în cursul zilei de luni pentru a discuta despre războiul din Ucraina și despre sprijinul acordat guvernului de la Kiev, în urma convorbirii telefonice pe care președintele american Joe Biden a avut-o duminică cu omologul său ucrainean.

Summit G7 – discuții despre războiul din Ucraina

Update 12 decembrie, ora 20.54. Liderii G7 au cerut Rusiei să înceteze războiul dus în Ucraina.

„Noi, liderii Grupului celor șapte (G7), ne-am întâlnit la 12 decembrie pentru a reflecta asupra progreselor înregistrate în cooperarea noastră sub președinția Germaniei în vederea abordării în comun a provocărilor globale într-o perioadă de criză geopolitică gravă și într-un moment critic pentru economia mondială.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ni s-a alăturat. În acest an, în fața războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, am fost mai uniți ca niciodată, alături de Ucraina și în angajamentul ferm față de valorile noastre comune, față de ordinea multilaterală bazată pe reguli și față de cooperarea internațională.

Astăzi, ne reafirmăm sprijinul nostru de neclintit și solidaritatea cu Ucraina în fața războiului de agresiune rusesc în curs de desfășurare, atâta timp cât va fi nevoie. Condamnăm atacurile inumane și brutale continue ale Rusiei care vizează infrastructura critică, în special instalațiile energetice și de apă, precum și orașele din Ucraina și reamintim că atacurile nediscriminatorii și atacurile asupra populației civile sau a obiectelor civile constituie o crimă de război.

De asemenea, îi condamnăm pe cei care facilitează războiul ilegal al lui Putin. Suntem hotărâți să ajutăm Ucraina să repare, să restabilească și să își apere infrastructura critică de energie și apă. Vom ajuta Ucraina în satisfacerea nevoilor sale de pregătire pentru iarnă, vom continua să sprijinim rezistența civilă a Ucrainei și ne vom intensifica eforturile în acest sens în timpul conferinței internaționale care va avea loc la Paris la 13 decembrie.

Suntem hotărâți că Rusia va trebui, în cele din urmă, să plătească pentru refacerea infrastructurii critice deteriorate sau distruse în urma războiului său brutal. Nu poate exista impunitate pentru crimele de război și alte atrocități.

Îl vom trage la răspundere pe președintele Putin și pe cei responsabili, în conformitate cu dreptul internațional. Reiterăm faptul că retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă și că orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare va fi întâmpinată cu consecințe grave”, este declarația comună a liderilor din cadrul G7.

Videoconferința, găzduită de cancelarul german Olaf Scholz, va începe la ora 16.00 la Berlin. Scholz va face apoi o declarație în fața reporterilor în jurul orei 17.00.

Biden a vorbit duminică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski „pentru a sublinia sprijinul continuu al SUA pentru apărarea Ucrainei”, inclusiv anunțul SUA de săptămâna trecută privind acordarea a 275 de milioane de dolari pentru muniții și echipamente suplimentare, în parte pentru sistemele de contracarare a atacurilor cu drone ale Rusiei, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Biden a reafirmat angajamentul SUA de a continua să ofere Ucrainei asistență de securitate, economică și umanitară, de a trage Rusia la răspundere pentru crimele de război și atrocitățile sale și de a impune costuri Rusiei pentru agresiunea sa, potrivit comunicatului.

Alte națiuni din G-7 și-au reafirmat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în ultimele zile. Guvernul lui Trudeau a impus vineri o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând 33 de actuali și foști înalți oficiali. Liderul canadian a vorbit ultima dată cu Zelenski pe 16 noiembrie.

SUA continuă ajutoarele pentru Kiev

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a semnalat, în comentarii difuzate duminică, că administrația este pregătită să continue să caute ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina.

SUA au promis un ajutor militar de 38 de miliarde de dolari și au livrat 13 miliarde de dolari sub formă de ajutor direct. Întrebată într-un interviu acordat emisiunii „60 Minutes” de la CBS cât timp poate continua acest nivel de sprijin, Yellen a răspuns: „Atât timp cât este nevoie”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin au discutat duminică despre o posibilă extindere a unui acord pentru a proteja transporturile globale de alimente din cauza războiului.

Erdogan a ajutat la medierea acordului inițial pentru a proteja fluxurile de exporturi de cereale și ulei vegetal ucrainene prin Marea Neagră pentru a ajuta la evitarea unei crize alimentare globale.

Yellen a dat, de asemenea, un aviz favorabil calificat ofertei SUA și a aliaților săi, începută la 5 decembrie, de a limita veniturile din petrol ale Rusiei. G-7 și Uniunea Europeană au stabilit un plafon pentru ceea ce Rusia poate percepe pentru exporturile de petrol și pentru a păstra accesul la serviciile de transport maritim furnizate de companiile din UE și Marea Britanie.

Plafonarea prețului a intrat în vigoare abia la începutul acestei săptămâni, dar aș spune că, până acum, totul este bine”, a declarat Yellen.