02 dec. 2022 | 14:31

Lider PNL cere eliminarea UDMR din coaliția de guvernare. Deputat maghiar: „Știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc”

ULTIMA ORĂ
Lider PNL cere eliminarea UDMR din coaliția de guvernare. Deputat maghiar: „Știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc”

UDMR nu trebuie să se mai regăsească în actuala formulă de guvernare, este de părere președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma, care a cerut excluderea partidului din coaliție.

Adrian Cozma spune că liderii UDMR „nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională”.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică”, a scris liderul PNL pe pagina de Facebook.

„Dispreț” față de țară

Reprezentantul PNL acuză UDMR că își arată „disprețul” față de țară, spunând că liderii celorlalte partide din România transmit în fiecare an mesaje de la mulți ani pe 15 martie (Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – n.red.). Cozma a mai acuzat UDRM că nu are o „conexiune” cu statul român și nu se vede „respect față de însemnele naționale”.

„Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea? De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect. Nu le cerem să se bucure, deși în această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă.”

Deputatul PNL cere, în acest context, refacerea formulei guvernamentale, argumentând că UDMR nu mai poate „reprezenta statul român”.

„Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a transmis deputatul PNL de Satu Mare Adrian Cozma.

Deputat UDMR: Liderii românilor știau că Ardealul nu e numai românesc, ci și unguresc

Reacția lui Cozma vine la numai o zi după ce deputatul UDMR Csoma Botond a spus că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, în discursul din timpul ședinței solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeași parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist, reducționist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent și care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de dușman, afectând grav relațiile interetnice. (…)

Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc. Și acest lucru s-a reflectat și în textul declarației de la Alba Iulia”, a spus deputatul UDMR, în timpul ședinței.