21 mart. 2022 | 15:22

Legea care se schimbă, închisoare pentru românii care fac acest lucru la ei acasă

ACTUALITATE
Legea care se schimbă, închisoare pentru românii care fac acest lucru la ei acasă

Dacă obișnuiai să dai foc anumitor deșeuri, substanțe sau obiecte, în propria ta casă sau curte, ai putea ajunge la închisoare, dacă mai faci acest lucru și în viitor. Măsura e cuprinsă într-un proiect de ordonanță de urgență, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Concret, dacă proiectul va intra în vigoare, românii care dau foc la deșeuri, substanțe sau alte obiecte, la ei acasă, ar putea ajunge la închisoare.

Scopul măsurii este de a descuraja aceste comportamente, extrem de dăunătoare mediului înconjurător. Arderile neautorizate emană substanțe nocive și poluează aerul, iar acest lucru e deosebit de periculos pentru noi toți. Despre impactul poluării aerului asupra sănătății nici nu are sens să amintim, deoarece îi cunoaștem cu toții consecințele grave. Tocmai pe aceste considerente, guvernanții vor o lege mai dură, care să protejeze sănătatea colectivă!

Ce spune noua lege, concret

„Proiectul de OUG va introduce în OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor prevederea că este interzisă nu doar incendierea deșeurilor, mențiune deja prezentă, dar și a substanțelor sau obiectelor, făcându-se referire și la arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase, potrivit introducerii documentului.

Mai mult, incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect va fi considerată infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea de la trei la cinci ani sau cu amendă.

În prezent, OUG 92/2021 stabilește că arderea deșeurilor poate aduce persoanelor fizice amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 lei sau între 50.000 și 70.000 lei, în cazul persoanelor juridice”, explică avocat.net.

Cu toate acestea, românii încă mai pot sta liniștiți. Aceste măsuri se află în stadiul de dezbatere publică, deci prevederile legii încă nu se aplică. Cu toate acestea, e indicat să ținem cont de faptul că o astfel de acțiune pe care o desfășurăm acasă poate genera incendii necontrolate, pe lângă efectele negative asupra sănătății noastre sau a celor din jur.