23 aug. 2022 | 13:21

Legătura dintre sare și atacurile de cord: cum s-o consumi, ca să nu ai probleme cu inima

ACTUALITATE
Legătura dintre sare și atacurile de cord: cum s-o consumi, ca să nu ai probleme cu inima

Știm că consumul de prea multă sare crește tensiunea arterială, ceea ce, la rândul său, poate duce la probleme cardiovasculare. Un nou studiu a cuantificat acum această relație ca un mesaj de sănătate publică în termeni clari.

Analizând datele privind sănătatea adulților din China, autorii studiului estimează că o reducere cu doar un gram a consumului zilnic de sare ar fi suficientă pentru a preveni nouă milioane de cazuri de accident vascular cerebral și atacuri de cord până în 2030.

Cu 4 milioane dintre aceste cazuri probabil să fie fatale, o măsură atât de simplă ar putea salva o mulțime de vieți.

Ce se întâmplă dacă reducem consumul de sare

În China, consumul mediu zilnic de sare este de 11 grame, mult peste cele 5 grame recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cercetătorii au reunit cele mai recente statistici privind dimensiunea populației, consumul de sare, tensiunea arterială și ratele bolilor.

„Estimările anterioare ale impactului asupra sănătății al reducerii consumului de sare în China au folosit surse de date învechite sau nesigure și nu au luat în considerare efectul mai prelungit al reducerii sării asupra tensiunii arteriale pe parcursul mai multor ani”, scriu cercetătorii în lucrarea lor publicată recent.

Echipa a analizat alte două scenarii în afară de scăderea unui singur gram: o reducere de 3,2 grame pe zi (o scădere cu 30% față de medie) până în 2025 și reducerea consumului de sare la cele 5 grame pe zi recomandate până în 2030.

Dacă aceste ținte sunt atinse, ar putea fi prevenite până la de două ori mai multe decese legate de bolile cardiovasculare, datorită reducerii estimate a tensiunii arteriale sistolice.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că reducerea ar trebui să fie consecventă pe mai mulți ani. Programele educaționale derulate în școlile chineze sugerează că majorității populației nu i-ar fi prea greu să atingă acea țintă de un gram pe zi.