13 mart. 2022 | 09:55

Legătura dintre păianjeni și câmpurile electrice: ce spun cercetătorii

ACTUALITATE
Legătura dintre păianjeni și câmpurile electrice: ce spun cercetătorii

Neavând aripi, multe specii de păianjeni au dezvoltat, în schimb, o abilitate neobișnuită de a se deplasa prin aer.

Până în momentul de față, cercetătorii credeau cu tărie că păianjenii se deplasează prin aer cu ajutorul undelor termice. Cu toate astea, recent, o nouă teorie nu le dă pace oamenilor de știință: păianjenii ar putea călători cu ajutorul câmpurilor electrice.

Studiile efectuate de cercetătorii de la Universitatea din Bristol, în 2018, au arătat că unele dintre câmpurile electrice generate de activitatea meteorologică ar putea atrage suficientă materie de pe pământ, încât să ajute aceste mici ființe să se deplaseze prin aer.

Acum, un nou studiu care folosește matematica din spatele interacțiunilor electromagnetice și teste pe mai multe fire de păianjen, a contribuit cu noi detalii importante.

Păianjenii mici se „agață” mult mai ușor de câmpurile magnetice, datorită dimeniunii reduse a acestora

În realitate, păianjenii pot învârti două, trei sau chiar zeci de fire fine pentru a le muta acolo unde este nevoie. Modul în care fiecare fir, acoperit cu material încărcat negativ, ar putea interacționa cu alte fire rămâne sub semnul întrebării.

Fizicianul Charbel Habchi, de la Universitatea Notre Dame-Louaize, din Liban, împreună cu Mohammad K. Jawed, de la Universitatea din California, Los Angeles, au combinat măsurătorile din studiile anterioare cu un algoritm utilizat, în mod obișnuit, în grafica computerizată pentru a urmări această evoluție.

„Credem că, cel puțin pentru păianjenii mici, câmpul electric, fără niciun ajutor din partea curenților de aer ascendenți, poate provoca un efect de balonare”, au declarat aceștia.

În ceea ce privește păianjenii mai mari, este posibil să fie necesară o pală mai mare la un curent, ceea ce înseamnă că ipotezele concurente, din spatele zborului păianjenului, ar putea să nu se excludă, până la urmă.

Așadar, și în cazul păianjenilor, mărirea pare să conteze destul de mult.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele