31 aug. 2022 | 15:01

Legătura dintre consumul de ceai și viața prelungită: ce indică noile studii științifice

ACTUALITATE
Legătura dintre consumul de ceai și viața prelungită: ce indică noile studii științifice

Trebuie stabilit încă de la început că studiul nu stabilește definitiv că ceaiul este cauza mortalității precoce mai scăzute a băutorilor de ceai, deoarece nu poate exclude că acest lucru se datorează altor factori de sănătate.

Dar un nou studiu a sugerat că băutorii de ceai care consumă mai mult de două căni pe zi vor trăi mai mult decât cei care nu beau. Descoperirile, publicate în Annals of Internal Medicine, au concluzionat că efectele pozitive sunt indiferent de faptul că ceaiul este negru, cu lapte, cu zahăr, temperatura la care este băut sau de variantele genetice care influențează rata cu care oamenii metabolizează cofeina, conform News.Sky.

Cercetătorii de la National Institutes of Health au folosit date de la Biobank din Marea Britanie și au văzut că 85% din jumătate de milion de bărbați și femei, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, au raportat că beau ceai în mod regulat. Dintre aceștia, 89% au spus că au băut ceai negru.

Trăiești mai mult dacă bei ceai

Studiul a fost realizat cu un chestionar la care s-a răspuns din 2006 până în 2010 și a fost urmărit pe mai mult de un deceniu. S-a constatat că, în comparație cu cei care nu beau ceai, consumul regulat de ceai negru (cel mai consumat ceai din Europa) a fost asociat cu o reducere modestă, între 9% și 13% a mortalității pe 10 ani la o vârstă mijlocie, în majoritate persoane albe, populație generală adultă, în special în ceea ce privește bolile cardiovasculare.

Fernando Rodríguez Artalejo, profesor de medicină preventivă și sănătate publică la Universitatea Autonomă din Madrid, a descris cercetarea ca fiind „un progres substanțial în domeniu”, spunând că majoritatea studiilor au fost făcute în Asia, unde ceaiul verde este cel mai consumat, iar cele câteva din afara Asiei erau „de dimensiuni mici și rezultate neconcludente”.

El a spus că studiul nu stabilește definitiv că ceaiul este cauza mortalității timpurii mai scăzute a băutorilor de ceai, deoarece nu poate exclude că acest lucru se datorează altor factori de sănătate asociați cu consumul de ceai.

O altă întrebare care rămâne fără răspuns este dacă persoanele care nu beau ceai ar trebui să înceapă să facă acest lucru pentru a-și îmbunătăți sănătatea.

El a spus: „Ar trebui făcute studii cu măsurători repetate ale consumului de ceai, de-a lungul timpului, și să comparăm durata de viață a celor care nu consumă ceai cu cea a celor care au început să consume ceai sau și-au crescut consumul în timp și cei care beau ceai de ani de zile”.