Legătura ciudată dintre turbinele eoliene și ursuleții de jeleu: totul pleacă de la reciclare
Turbinele eoliene sunt o parte esențială a luptei pentru un climat locuibil, dar nu sunt lipsite de defecte. Un dezavantaj care a atras atenția recent este provocarea de a recicla lamele imense, mai degrabă decât de a le trimite la groapa de gunoi.
Deși sunt deja reciclabile, cu siguranță există loc de îmbunătățire și unii chimiști cred că au răspunsul cu o rășină uimitor de adaptabilă, care are câteva aplicații foarte interesante.
Turnurile turbinelor eoliene și nacelele din partea de sus conțin metale valoroase care le fac ținte atrăgătoare pentru reciclatori atunci când mașinăriile ajung la sfârșitul vieții. Paletele sunt mai mult o provocare și, deoarece de obicei trebuie înlocuite înainte de sfârșitul duratei de viață a turbinei, palele vechi reprezintă o parte considerabilă din masa fiecărei turbine.
Conferința American Chemical Society din toamna anului 2022 a auzit despre o soluție, o rășină compozită potrivită pentru reciclare într-o abundență de bunuri.
„Frumusețea sistemului nostru de rășini este că, la sfârșitul ciclului său de utilizare, îl putem dizolva și asta îl eliberează din orice matrice în care se află, astfel încât să poată fi folosit din nou și din nou într-o buclă infinită. Acesta este scopul economiei circulare”, a spus profesorul John Dorgan de la Universitatea de Stat din Michigan într-un comunicat.
Lamele trebuie să fie ușoare și flexibile sub tensiune, deci sunt de obicei realizate din fibră de sticlă. Rășinile care țin fibra de sticlă împreună le-au făcut în trecut greu de reciclat. Soluțiile inovatoare, cum ar fi păstrarea lamelor intacte și folosirea lor ca adăposturi pentru biciclete și echipamente de joacă pentru copii, le-au dat unora o a doua viață, dar probabil că există o piață limitată pentru astfel de articole. Cu zeci de mii de lame care urmează să fie demontate, este nevoie de ceva mai bun.
Turbinele eoliene, transformate în jeleuri
Răspunsul este să găsiți o rășină care să poată fi îndepărtată cu ușurință, permițând turnarea sticlei – de exemplu în lame noi și mai mari. Ceva cu proprietățile potrivite ar putea fi folosit și pentru a face vehicule ușoare, dar sigure, care ar folosi mai puțină energie pentru a se deplasa.
Dorgan face parte dintr-o echipă care a combinat doi polimeri, unul pe bază de plante și celălalt sintetic, într-o rășină termoplastică despre care cred că face treaba. După utilizare, poate fi dizolvat de un monomer, fiind gata pentru reutilizare.
Într-adevăr, un parc eolian offshore a început recent construcția cu palete reciclabile în acest fel. Ceea ce este distinctiv la munca lui Dorgan și a colegilor este flexibilitatea absolută a utilizărilor pentru rășină.
Echipa și-a demonstrat capacitatea de a încorpora rășina uzată în blaturi și chiuvete pentru casă: „Recent am făcut o chiuvetă de baie, așa că știm că funcționează”, a spus Dorgan.
Husele pentru laptop, scutecele și stopurile mașinii sunt printre celelalte utilizări pentru care le consideră potrivite. Cu toate acestea, cea mai atrăgătoare utilizare (sau ar trebui să fie delicioasă) este în alimente. Când termoplasticul a fost dizolvat într-o soluție alcalină, a eliberat nu numai materiale plastice, ci și un conservant alimentar comun.
„Am recuperat lactat de potasiu alimentar și l-am folosit pentru a face jeleuri de ursuleți, pe care le-am mâncat”, a spus Dorgan.
Totuși, va mai trece ceva timp până când Dorgan și echipa să experimenteze adevărata dulceață a succesului. Ingredientul biopolimer este produs în prezent în cantități atât de mici, încât nu pot obține încă suficiente pentru a testa robustețea unei lame de dimensiune completă realizată cu el.