Legătura ciudată dintre recesiune și inflație: ce nu înțeleg oamenii fără studii economice, de fapt
Cu toții ne uităm îngrijorați la faptul că prețurile nu se mai opresc din creștere și dăm din ce în ce mai mulți bani pe mâncare, facturi sau alte lucruri esențiale. De altfel, ne îngrijorează perspectiva unei recesiuni în România sau întreaga regiune europeană, dar puțini știm că, de fapt, aceste două „rele” combinate ar avea un efect pozitiv.
Recesiunea, caracterizată de economiști, simplist, ca fiind starea economică de declin ce debutează odată ce avem o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) pe două trimestre consecutive, nu e chiar cel mai rău lucru ce ni s-ar putea întâmpla acum.
Chiar dacă traversăm o criză inflaționistă, cu prețuri din ce în ce mai piperate, o recesiune ar putea fi colacul nostru de salvare, de fapt, chiar dacă la prima vedere ne-ar complica existența.
Ar trebui să ne rugăm să vină recesiunea peste noi. Iată de ce
Economiștii Băncii Centrale Europene (BCE), cred că apariția recesiunii reduce presiunile inflaționiste. Practic, am putea scăpa cât de cât de prețurile mari, culmea, prin intrarea în recesiune.
„Dacă va avea loc o încetinire semnificativă a economiei, sau chiar o recesiune, aceste evoluţii ar atenua presiunile inflaţioniste”, e de părere Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, scrie Agerpres.
Conform expertului, orice ajustare a politicilor din plan monetar „trebuie să fie realizată strict în funcţie de datele disponibile, ţinând cont de condiţiile din economia zonei euro. Aceasta implică, în primul rând, faptul că probabilitatea unei recesiuni în zona euro este în creştere, din cauza consecinţelor pandemiei, a şocului preţurilor materiilor prime din ultimele luni, în urma războiului şi a consecinţelor sale pentru comerţ, şi a incertitudinilor”.
Expertul mai notează că trebuie să luăm în considerare cu foarte mare atenţie dinamicile preţurilor materiilor prime. Potrivit lui, cele mai recente dinamici sugerează că de fapt preţurile materiilor prime sunt în scădere, cu excepţia gazelor, al căror cost e determinat de factori geopolitici, iar contextul, din câte cunoaștem cu toții, e unul defavorabil din această perspectivă.
Se pare că rugile noastre au mari șanse să fie ascultate. Numeroase instituții economice europene avertizează cu privire la faptul că scenariul intrării în recesiune e destul de posibil, cel puțin în zona euro. De exemplu, Luis Costa, șeful departamentului de analiză strategică la Citibank, a spus pentru CNBC că euro atinge un nou minim din ultimii 20 de ani din cauza perspectivelor economice sumbre.
„Preconizăm o depreciere suplimentară a monedei euro față de punctul în care ne aflăm acum”, a mai punctat el.