27 aug. 2022 | 09:00

Laptop cu ecranul închis: când îl poți folosi așa, când nu e recomandat sau riscant

ACTUALITATE
Laptop cu ecranul închis: când îl poți folosi așa, când nu e recomandat sau riscant

În contextul în care cei mai mulți dintre noi folosesc un laptop la birou, nu ar trebui să vină ca o surpriză situația în care îți legi ultraportabilul la un monitor, o tastatură și un mouse, pentru a avea mai mult spațiu de lucru. Tot atunci, s-ar putea să te întrebi dacă este în regulă să-i închizi ecranul.

Dacă obișnuiești să-ți folosești laptopul în tandem cu un monitor extern, merită să ai în vedere că majoritatea sistemelor portabile funcționează foarte bine și cu ecranul închis, poate și vertical. Există însă o variabilă importantă. S-ar putea să nu-ți dorești să faci asta, în funcție de construcția și tipul de răcire pe care o are al tău PC sau Mac. Nu de alta, dar în mod previzibil, nu orice notebook se răcește la fel de bine cu ecranul închis sau deschis.

Depinde de laptop cum ar fi bine să-l folosești

Ca o regulă ușor de ținut minte, dacă ai un laptop incredibil de subțire, precum un MacBook Air sau XPS 13, sunt șanse foarte mari să se comporte la fel de bine cu ecranul închis sau deschis. Acesta este și motivul pentru care există standuri verticale pe care le poți achiziționa și în care îți poți propti laptopul fără emoții pe termen lung. Logica este că un sistem ultraportabil s-ar putea să nu aibă o placă video pretențioasă sau un procesor de top care să aibă nevoie de foarte multă răcire sau spațiu de ventilație. Astfel, merge și închis.

Reversul este de asemenea valabil. Dacă ai un laptop de gaming sau o stație de lucru portabilă, acele sisteme au nevoie de cât mai mult spațiu de ventilație. Trebuie să stea deschise. Ca să fii sigur, poți întreprinde o sarcină mai pretențioasă, precum rularea unui benchmark sau unui clip video în 4K de pe YouTube. Dacă începe să scoată aer cald exclusiv pe laterale, ar trebui să meargă fără probleme cu ecranul închis. Dacă sistemul de ventilație se află la baza panoului, deasupra tastaturii, și-l simți cum împinge aer pe acolo, laptopul s-ar putea să funcționeze și atunci când este închis, dar pe termen lung, este posibil să-ți strici ecranul. Astfel, ar fi bine să stai cu el deschis, chiar și dacă este conectat la un monitor extern, un mouse și o tastatură.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele