29 nov. 2022 | 21:25

Koveși a noastră începe să facă „legea” în UE: a dat lovitura ultimilor 5 ani ca șefă EPPO

ACTUALITATE
Koveși a noastră începe să facă

După cum știm Laura Codruța Koveși, fosta șefă a DNA, este în fruntea celui mai nou organism al UE menit să lupte împotriva corupției – Parchetul European.

Ei bine, EPPO începe să facă ordine în Uniunea Europeană și începe să ancheteze deja mari dosare de fraudă.

De precizat că EPPO se ocupa cu investigarea și urmărirea penală a fraudei împotriva bugetului UE și a altor infracțiuni împotriva intereselor financiare ale comunității europene. Ca referință, intră în competența Laurei Codruța Koveși fraudele din fondurile comunității de peste 10.000 de euro și a cazurilor de fraudă transfrontalieră în materie de TVA care implică daune mai mari de 10 milioane de euro. Prin urmare, vorbim despre dosare grele de corupție.

Însăși Laura Codruța Koveși a vorbit, zilele acestea, despre importanța uriașă pe care această instituție din subordinea sa o are, pentru întreaga comunitate europeană și pentru banii noștri, ai tuturor.

Toți infractorii din UE se vor teme de Koveși a noastră

“Prin Operaţiunea Amiral, Parchetul European aduce în centrul atenţiei o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special datorită limitărilor structurale ale autorităţilor fiscale şi de aplicare a legii naţionale, atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră”, a afirmat procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi.

Ei bine, datorită EPPO astfel de operațiuni se organizează rapid, poate chiar au fost scutiți ani întregi. Mai mult, e posibil ca unele astfel de operațiuni nici să nu fi putut avea loc, dacă nu ar fi existat EPPO.

“Operaţiunea Amiral este o demonstraţie clară a avantajelor unui parchet transnaţional. Când vine vorba de fraudă în materie de TVA, din perspectivă naţională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar rămân nedetectate. Ai nevoie de o vedere din elicopter, pentru a cuprinde întreaga imagine”, a mai completat Koveși.

Amintim că Parchetul European este un organism independent al Uniunii Europene care a fost înființat în baza Tratatului de la Lisabona între 22 din cele 27 de state membre ale UE.