Klaus Iohannis vorbește despre plagiat, după scandalul Ciucă și Cîmpeanu: „E nevoie de toleranță zero”
Președintele Klaus Iohannis a vorbit, luni, despre problema plagiatului, după scandalul în care premierul Nicolae Ciucă și fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, au fost acuzați de acest lucru.
Iohannis, reacție în cazul plagiatelor la nivel înalt
Șeful statului a cerut toleranță zero în privința plagiatului, după ce premierul a fost acuzat că și-a copiat teza de doctorat iar ministrul demisionar al Educației ar fi preluat paragrafe întregi în lucrarea sa.
„Îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”, a spus Iohannis, la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu.
Acesta a afirmat că miza este credibilitatea învățământului și „viitorul nostru ca societate democratică”
„Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție”, a continuat acesta.
Sorin Cîmpeanu și Nicolae Ciucă, prinși cu lucrări copiate
Nicolae Ciucă a fost acuzat de plagiat în teza de doctorat. Acesta ar fi copiat din surse tipărite porțiuni din lucrare. Curtea de Apel București a anulat sesizările depuse privind plagiatul lui Ciucă.
Și ministrul Educației a fost acuzat de plagiat. Emilia Șercan a fost cea care a făcut dezvăluirile în urma cărora ministrul a demisionat.
„Cred că președintele Klaus Iohannis, creatorul acestui proiect „România Educată”, ar trebui să profite de acest moment pentru o reașezare a lucrurilor în raport cu integritatea și competența într-o funcție publică.
Cred că legile promovate de ministrul Sorin Cîmpeanu ar trebui retrase pentru că, introducând o serie de prevederi care amnistiază plagiatul și care transformă plagiatul într-o normă, ele fac un enorm de mare deserviciu mediului universitar, proiectului „România Educată” și României”, a afirmat Emilia Șerban într-un interviu acordat publicației Europa Liberă.