25 oct. 2022 | 11:54

Klaus Iohannis critică Rusia: „Răspunsul nostru și al NATO trebuie să fie unul decisiv”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis critică Rusia: „Răspunsul nostru și al NATO trebuie să fie unul decisiv”

Președintele Klaus Iohannis a lansat, marți, 25 octombrie, un mesaj dur de Ziua Armatei Române. Liderul de la Cotroceni susține că toate statele UE trebuie să răspundă clar la politica expansionistă promovată de Rusia. În cadrul discursului său din Parcul Carol I, șeful statului a menționat care sunt planurile pentru 2023 privind apărarea țării noastre, în contextul războiului din Ucraina.

Președintele Klaus Iohannis, declarații despre apărarea României

Iohannis spune că Armata Română are nevoie în continuare de investiții, pentru anul viitor fiind prevăzută o alocare de 2,5% din PIB.

„Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate”, a declarat Iohannis.

Critici la adresa Rusiei

Potrivit președintelui României, „este vital să investim în propriile noastre forțe de apărare pentru că, din păcate, vedem că există încă state tributare unei mentalități depășite, care folosesc forța armată pentru a amenința suveranitatea unei țări independente, sfidând întregul sistem internațional bazat pe reguli”, făcând referire la Federația Rusă.

De aceea, „răspunsul nostru – al țărilor NATO și al partenerilor noștri – trebuie să fie unul decisiv și hotărât, menit să contribuie la descurajarea acțiunilor oricărui potențial adversar”, a mai spus oficialul român.

„Vă îndemn să fiți parte activă a acestui proces de transformare și modernizare a Armatei, să continuați să vă pregătiți la cele mai înalte standarde, să vă perfecționați și să vă consolidați abilitățile în concordanță cu standardele NATO, inclusiv prin valorificarea instruirii în comun cu camarazii aliați aflați în țara noastră, pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și de apărare”, a menționat Klaus Iohannis.

Războiul de la granița țării amenință securitatea în regiune

La ceremonia de Ziua Armatei a participat și premierul Nicolae Ciucă, care a preluat interimatul la Ministerul Apărării. Șeful Guvernului a subliniat că importanţa capacităţii defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, când războiul Rusiei în Ucraina ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi.

Prim-ministrul României consideră că profesionalismul, responsabilitatea, onoarea, curajul şi dăruirea alcătuiesc „profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor şi aliaţilor internaţionali”.