08 mart. 2022 | 15:19

Klaus Iohannis, avertisment: „Parcurgem cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial”. Ce va face România în contextul războiului

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, avertisment: „Parcurgem cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial”. Ce va face România în contextul războiului

În cursul zilei de marți, președintele Klaus Iohannis a declarat că omenirea parcurge cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. Acest mesaj a fost transmis în deschiderea Trilateralei România – Polonia – Turcia la nivel de consilieri prezidenţiali pentru securitate naţională.

Klaus Iohannis: „Cea mai gravă criză de după Al Doilea Război Mondial”

„Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de al Doilea Război Mondial. România condamnă ferm agresiunea rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea și intergritatea teritorială ale Ucrainei și va continua să acorde asistență Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean. (…) România își va consolida propria capacitate de apărare”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus că recent, a decis ca în România să se înființeze un centru de distribuţie a asistenţei umanitare internaţionale pentru Ucraina, precum și a unui hub logistic care să permită colectarea şi transportul donaţiilor către Ucraina şi cetăţenii săi.

„După cum ştiţi, România a pledat insistent, în ultimii ani, pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întregul Flanc Estic, într-un mod unitar şi coerent. Agresiunea rusă contra Ucrainei şi noua realitate de securitate definită prin prezenţa militară masivă a Rusiei în Ucraina şi în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea şi urgenţa acestei consolidări a posturii pe Flancul Estic.

Salut măsurile adoptate recent la nivelul NATO, respectiv suplimentarea forţelor, inclusiv în România, activarea Planurilor de Răspuns Gradual şi desfăşurarea, în premieră, a Forţei NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective”, a mai spus acesta.

Președintele României a încheiat declarația prin atragerea atenţia asupra „necesităţii de a sprijini Republica Moldova, care se confruntă cu dificultăţi sporite în gestionarea fluxului crescut de refugiaţi şi cu o nouă posibilă criză energetică”.

„Unitatea de poziţie şi acţiune a NATO, a Uniunii Europene şi a aliaţilor în ansamblu ne conferă o forţă de necombătut. Prin urmare, trebuie să rămânem uniţi şi solidari, dedicaţi apărării valorilor şi principiilor care ne leagă, dar, în egală măsură, şi apărării colective, aşa cum este prevăzută de Articolul 5 al Tratatului de la Washington”, a mai spus Klaus Iohannis.